Patrijarh Irinej u Prizrenu: Kosovo će ostati naše ako ga budemo nosili u duši (FOTO)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu u pokrajini, a raseljene da se vrate.

Patrijarh je, nakon liturgije koju je služio u sabornom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, rekao "da će Kosovo, ako ga budemo nosili u duši, ostati naše".

Nakon liturgije, patrijarh i arhijereji osveštali su obnovljenu zgradu Bogoslovije Sveti Kirilo i Metodije u Prizrenu. 

Irinej je apelovao na naš narod koji je opstao na Kosovu i Metohiji da ostane i dalje tamo gde su mu, kako je kazao, "živeli preci i tamo gde su mu groblja predaka". 

"Takođe apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gde su im daleki i daljnji preci živeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja," poručio je Irinej. 

On je dodao da se sada molimo Bogu da sačuva naše svetinje – Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i mnoge druge svetinje koje su opstale, kao i zidove i ruševine onih koje su spaljene i porušene, sa nadom da će biti obnovljene. 

"Nije prvi put u istoriji da smo se podizali iz pepela, na zidinama srušenih hramova obnavljali smo i opstajali, ako budemo sa Gospodom, biće Gospod sa nama," rekao je Irinej. 

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. 

Ovim događajima, ispred Vlade Srbije prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sa saradnicima. Takođe, prisutni su bili i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, zamenik Premijera Kosova Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi. 

U Prizren je jutros stigao veliki broj Srba iz svih delova Kosova i Metohije, a u gradu je bilo vidljivo pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije. 

U Pećkoj Patrijaršiji u subotu je zvanično započelo redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji će biti nastavljen sutra u Beogradu.

B92/Tanjug

KoSSev: U nastavku pogledajte fotografije koje je objavila SPC.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.