Pokrenut postupak izručenja britanskog sveštenika optuženog za pedofiliju

Britanski sveštenik koji je uhapšen na Kosovu po poternici Velike Britanije zbog optužbi za pedofiliju, trebalo bi da bude izručen svojoj zemlji, saopštila je Kosovska policija.

Postupak izručenja Sopera Velikoj Britaniji je u toku i mogao bi da traje najmanje 40 dana, ako on ne pristane da bude predat vlastima svoje zemlje.

"Endru Čarls Kingston Soper, poznatiji kao otac Lorens, uhapšen je u sredu na osnovu poternice koju je za njim raspisala Velika Britanija," rekao je agenciji Frans pres načelnik odseka kosovske policije za medjunarodnu saradnju Veton Eljšani.

Soper ima 73 godine, a u bekstvu je od 2011. godine pošto je optužen za seksualno zlostavljanje pet učenika privatne katoličke škole "Sveti Benedikt" u zapadnom Londonu.

On je uhapšen u Peći pošto je policija primila anonimnu dojavu o mestu njegovog boravka, naveo je Eljšani.

Vatikan je 2011. godine započeo istragu o seksualnom zlostavljanju učenika škole Sveti Benedikt za koje se terete sveštenici i koje je trajalo od 1960-tih godina.

Blic
 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.