Palmer: Vučić i većina u Srbiji znaju da ne mogu u EU dok ne reše spor sa Kosovom

palmer u prištini
FOTO: Gazeta Express

„Predsednik Vučić i većina u Srbiji zna da ne mogu u Evropsku uniju dok ne reše dugotrajni spor sa Kosovom. Dok vodeće ličnosti nastavljaju da odbijaju tretman Kosova kao suseda i tretiraju ga kao svojinu, biće zastoja od kojeg će Srbija politički i ekonomski gubiti“, poruka je zamenika specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera iz Prištine. 

Govoreći predstavnicima studenata i civilnog društva on je rekao da njegova nominacija za izaslanika za Zapadni Balkan naglašava da su SAD tu da pomognu, a Kosovo ne može biti izostavljeno iz rešenja, piše N1.

„Kosovo ne može ostati izolovano. Rešenje jednom zauvek odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet“, rekao je Palmer u Univerzitetskoj biblioteci u Prištini.

Takođe je rekao da su 6. oktobra građani Kosova glasali za promenu i da su SAD to podržale.

„Oči sveta videće šta će raditi nova vlada. Ne vidimo nikakvu mogućnost za budućnost Kosova bez normalizacije odnosa sa Srbijom“, rekao je on.

Dodao je da SAD neće nametati nikakav sporazum bez pristanka obe strane i bez odobrenja u parlamentima i podvukao je da Srbija neće moći da se pridruži EU bez normalizacije odnosa s Kosovom. Rekao je da čim se postigne dogovor Kosova i Srbije, stvari će krenuti dalje.

„Predsednik Vučić i većina u Srbiji zna da ne mogu u Evropsku uniju dok ne reše dugotrajni spor sa Kosovom. Dok vodeće ličnosti nastavljaju da odbijaju tretman Kosova kao suseda i tretiraju ga kao svojinu, biće zastoja od kojeg će Srbija politički i ekonomski gubiti. Srbija treba da se usmeri na sveobuhvatne strateške interese. Bila je agresivna u delegitimizaciji Kosova. Kampanja da se uvere države da povlače nezavisnost Kosova i da se blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama treba da se zaustavi. Uznemiravanje srpskih političkih predstavnika na granici treba da se zaustavi. Ove mere konfrontacije treba da se zaustave na obe strane. One samo otežavaju atmosferu za dogovor koji je Srbiji neophodan kako bi postigla pun potencijal i otvorila evropski put“, rekao je Palmer.

Vučić: SAD interesuje samo nezavisnost Kosova, čekam stav EU

Rekao je i da se s budućim premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, susreo pre dva dana u Skoplju.

„Moje očekivanje od gospodina Kurtija, pod pretpostavkom da će postati premijer, je da će on biti dobar partner SAD-a, da će blisko sarađivati sa nama u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Shvatiće da je dijalog važan ne samo za Kosovo već i za SAD. Takođe će naći način da se vrati za pregovarački sto (sa Srbijom), uključujući i rešavanje pitanja carina koje je postalo prepreka“, rekao je Palmer.

Palmer se danas sastao i sa predstavnicima LDK, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, premijerom u ostavci Ramušem Haradinajem, ambasadorom SAD-a u Prištini, Filipom Kosnetom i predsednikom PDK, Kadrijem Veseljijem, kao i predstavnicima Srpske liste. Jedna od glavnih poruka bila je „otvaranje puta ka miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom“.

Više o tome čitajte u:

Palmer u Prištini: „Otvaranje puta ka miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.