Palmer u Prištini: „Otvaranje puta ka miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom“

Metju Palmer

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik državnog sekretara za Zapadni Balkan, Metju Palmer, boravio je danas u Prištini gde se sastao sa više političkih figura i razgovarao o nedavno održanim izborima, vladavini zakona, kao i o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine. Jedna od glavnih poruka bila je „otvaranje puta ka miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom“.

Palmer se sastao danas sa predstavnicima LDK, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, premijerom u ostavci Ramušem Haradinajem, ambasadorom SAD-a u Prištini, Filipom Kosnetom i predsednikom PDK, Kadrijem Veseljijem, predstavnicima Srpske liste, kao i sa studentima i predstavnicima civilnog društva.

Na sastanku sa predsednikom LDK, Isom Mustafom i kandidatkinjom za premijerku ispred ove stranke Vjosom Osmani, razgovarano je o vladavini zakona i dijalogu sa Srbijom i o tome kako Kosovo može da otvori put ka miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom, saopštila je ova stranka.

Bilo je reči i o prioritetima buduće kosovske vlade u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

„Predsednik Mustafa zahvalio se pomoćniku sekretara Palmeru za veoma aktivan angažman i podršku SAD, kao i za njegovo lično opredeljenje da podrži Kosovo u svim prioritetima i izazovima koji nas očekuju“, dodaje se u saopštenju.

Otvaranje puta ka miru sveobuhvatnim sporazumom sa Srbijom bila je i tema razgovora ovog američkog zvaničnika sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem.

Tači je dodao da Kosovo „ostaje posvećeno nastavljanju reformi zakona i reda“, jačanju evroatlantske budućnosti, demokratskim reformama kao i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da postignu sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, koji jača mir ne samo u dve zemlje, već i širom Zapadnog Balkana.

Kosovski predsednik upoznao je Palmera sa najnovijim dešavanjima i potrebi da se što pre uspostave kosovske institucije, dodaje se u saopštenju.

Iako je bilo veliko interesovanje medija za susret američkog državnog sekretara Metjua Palmera i kosovskog predsednika Hašima Tačija, novinarima nije bilo omogućeno snimanje njihovih izjava. Nakon snimanja Palmerovog dolaska i nekoliko minuta sastanka, mediji su morali da napuste salu, preneo je Radio KiM.

Ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet, potvrdio je na Tviteru da se sastao sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan.

“Počastvovan sam što u gradu boravi specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer sa kojim sam razgovarao o izgradnji bolje i uspešnije budućnosti Kosova”, napisao je Kosnet.

Palmer se danas takođe sastao i sa kosovskim premijerom u ostavci, Ramušem Haradinajem, u ambasadi SAD, javili su ranije kosovski mediji. Detalji sa ovog sastanka za sada nisu poznati javnosti.

U zgradi američke ambasade, Palmer je ugostio i predsednika PDK, Kadrija Veseljija.

Lider PDK naznačio je važnost njihove bliske saradnje, rekavši da je partnerstvo sa SAD-om „garancija stabilnosti naše zemlje i regiona, kao i integracionih procesa koji obezbeđuju prosperitetnu budućnost za sve“ prenose kosovski mediji.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Metju Palmer od skoro vrši funkciju i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Pre svoje posete Kosoovu boravio je u Severnoj Makedoniji. Za sada nije poznato da li će svoje putovanje nastaviti ka Beogradu.

Palmer je dan ispunjen sastancima upotpunio sa još jednim – sa predstavnicima Srpske liste.

„Na sastanku je analizirana postizborna situacija na Kosovu i Metohiji, sa posebnim akcentom na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, u cilju smanjenja tenzija i očuvanja mira“, poručila je Srpska lista.

Sa druge strane, kako prenosi Srpska lista, Palmer je podvukao da su SAD posebno zainteresovane za brzo formiranje vlade i što skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i puno poštovanje vladavine prava, što će omogućiti razvoj ekonomije i bolji život svih građana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.