Palmer o najavi tužbe za genocid: Beograd i Priština da se vrate dijalogu i razgovaraju o svim pitanjima

Srbija i Kosovo treba da se vrate za pregovarački sto i razgovorima reše preostala pitanja – izjavio je za Glas Amerike Metju Palmer, zamenik pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju.

Srbija i Kosovo bi trebalo da nastave dijalog krajem juna, u iščekivanju novog sastanka, postavlja se pitanje kako će na isti uticati najava kosovske vlade – da će pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid?

Odgovarajući na ovo pitanje za Glas Amerike, Metju Palmer tvrdi da je veoma važno da se predsednik Srbije i kosovski premijer vrate za pregovarački sto i vode dijalog o svim tim pitanjima.

„Na Zapadnom Balkanu uvek ima mnogo užarene retorike, i to je već dugo pozadina za dijalog. Dobro se razume koja pitanja treba da se reše kroz proces dijaloga“, poručio je.

Tvrdi da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, dobro i kompetentno vodi proces dijaloga, te da ima podršku SAD.

„Važno je da se dve strane vrate dijalogu, razmotre pitanja na stolu, reše ih, i krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju“, zaključuje.

Osim podrške Lajčaku, Palmer kaže da će SAD ujedno raditi u „tesnom partnerstvu“ sa njim.

„Redovno smo u kontaktu sa političkim liderima u Beogradu i Prištini, pozivamo dve strane da razgovaraju, radimo na podršci primeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i dosledno i na svim nivoima naglašavamo vrednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo – to je put ka evropskoj budućnosti kojoj obe zemlje teže“, kazao je.

Na pitanje o uticaju Rusije i Kine koji se u regionu oslikava putem Srbije, Palmer kaže da je bitno da SAD pokažu svoju posvećenost Zapadnom Balkanu.

„Ako mi nismo tamo, i Evropljani nisu, neko će popuniti taj prostor. Mi jesmo tamo, i posvećeni smo regionu, imamo bliske partnere i saveznike širom Zapadnog Balkana. I u ranoj fazi rada administracije Bajden-Haris videli ste značajan nivo angažovanja na visokom nivou u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini. SAD su posvećene Zapadnom Balkanu, ne samo na rečima, nego i materijalno, u smislu programskih investicija, političkog angažmana, i velike pažnje koju region traži i zaslužuje“, kazao je.

Izrazio je nadu da će ovog leta posetiti region, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.