BLOG 438. dan epidemije: Priština za skoro dva meseca vakcinisala 56.000 ljudi, a planira 60% stanovništa do kraja 2021.

Foto: KoSSev

Krajem marta su prve vakcine protiv koronavirusa stigle na Kosovo. Bio je to kontingent od 24.000 doza proizvođača AstraZeneka. Sada, dva meseca kasnije, Kosovo je vakcinisalo svega 56.000 ljudi, a dolazak novih 3.510 doza najavljuje se za sledeću nedelju. Kosovo još uvek nije samostalno pribavilo nijednu dozu, već je do sada imunizovalo stanovništvo vakcinama koje su pristizale putem programa Svetske zdravstvene organizacije – COVAX i koje je donirala Evropska unija. Iako je za dva meseca vakcinisano samo 56.000 ljudi, kosovska vlada je i dalje pri stavu da će do kraja godine uspeti da vakciniše čak 60 odsto stanovništva. Opozicija, međutim, u tako nešto nije ubeđena, i svakodnevno kritikuje vladu Aljbina Kurtija upravo zbog „sporog“ procesa imunizacije, ali i „nesposobnosti“ da samostalno pribavi vakcine.

Do sada na Kosovu vakcinisano 57.000 osoba

Koordinator centra za vakcinaciju u hali „1. Oktobar“ Niman Bardi rekao je da je do sada 57.000 osoba na Kosovu primilo antikovid vakcinu, prenosi KosovaPres.

U Prištini je nastavljena vakcinacija starijih od 65 godina, a u toku dana vakcinisano je više od 200 ljudi.

„Danas će započeti i revakcinacija 500 medicinskih radnika koji su vakcinisani u Kukešu“, istakao je Bardi, prenosi dalje ovaj medij.

Kosovsko ministarstvo zdravlja potpisalo sporazum sa Hrvatskom o doniranju 10.000 vakcina

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitija, zajedno sa generalnim sekretarom Naimom Bardićijem sastao se danas sa ambasadorkom Hrvatske u Prištine, Danijelom Barišić.

Tokom ovog sastanka je i potpisan sporazum o snabdevanju Kosova sa 10 hiljada vakcina iz Hrvatske, saopštili su iz kosovsog ministarstva zdravlja.

Razgovaralo se i  o napretku u vakcinaciji prioritetnih grupa prema planu vakcinacije, načinu na koji se kosovske institucije suočavaju sa pandemijom Covid-19 i izazovima u zdravstvenom sistemu tokom ovog vremena.

Srbija: Stiglo još 104.000 doza Fajzera (Tanjug)

U Srbiju je danas stigao je novi kontigent vakcina Fajzer Biontek, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U Srbiju je danas stiglo još 104.130 doza te vakcine.

Reč je o redovnoj isporuci kompanije Fajzer.

MUP: Obavezna vakcinacija za sve pripadnike policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju zaštite zdravlja zaposlenih kao i u cilju stvaranja kolektivnog imuniteta, donelo je odluku da se svi pripadnici policije vakcinišu protiv virusa kovid-19.

Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se svi pripadnici policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga, vakcinišu, navodi se u saopštenju MUP-a koje prenosi N1.

Kako se dalje navodi, vakcinacija protiv virusa kovid-19 je preporučena mera od svih relevantnih činilaca – Kriznog štaba za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Srbija: 376 novoobolelih, 11 lica preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 11 osoba. Zvanično je potvrđeno 376 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 68 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 1.201.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Jedno lice preminulo, 14 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 14 novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba je preminula, a 93 lica je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirane su 1.904 osobe.

Opširnije u posebnoj vesti.

Koronom zaraženo 11 korisnika i 36 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, koronavirusom je inficirano 11 korisnika i 36 zaposlenih, saopšteno je danas, prenosi N1.

Od početka epidemije u Srbiji izlečeno je 5.940 korisnika i 3.057 zaposlenih u tim ustanovama.

Sumnje da broj smrtnih slučajeva od COVID-19 nije istinit, sukob između Zemaja i Kolčaku

Članovi kosovskog parlamentarnog odbora za zdravstvo sastali su se danas kako bi razgovarali o zdravstvenom situaciji, pandemiji i vakcinama. Ovom prilikom došlo je do sukoba između predsednice ove komisije Fatmire Kolčaku (Fatmire Kollçaku) i bivšeg ministra zdravlja i poslanika LDK Armenda Zemaja (Armend Zemaj).

Zemaj je izjavio da je sumnja pokrenuta zbog neprijavljivanja stvarnog broja smrtnih slučajeva od kovid-19, naglasivši da je to skandal. Želeo je da zna o kakvim se vrstama testova izveštava u statistici testova za kovid-19.

“Koje vrste testova se prijavljuju, PCR, serološki, antigen, brzi? Koji se prijavljuju kao zvanična statistika. Ako je tačno što kaže poslanik Bekim Hadžiu, da su pacijenti nakon kovida, a kao rezultat kovida završili smrtno i ovaj broj se briše, ovo je podvala. Ako su ti pacijenti hospitalizovani 6 nedelja, treba ih prijaviti.. Ako se izvesti da je pacijent hospitalizovan i nije dokazano da je umro nakon dve nedelje, onda je ovo
prevara“, rekao je.

Predsedavajuća Komisije za zdravstvo Fatmire Kolčaku izjavila da Zemaj ovime baca sumnje na zdravstveno osoblje.

Kosovo: Gastronomi upozoravaju na proteste ako vlada ne ublaži mere

Kosovsko udruženje gastronoma zahteva ublažavanje mera i ukidanje ograničenja kretanja, jer se, kako su istakli, smanjio broj slučajeva i da su ih druge balkanske zemlje već uklonile.

Na konferenciji za štampu, gastronomi su istakli da mera prema kojoj je definisano da četiri osobe ostanu za jednim stolom nije imala efekta i da druge zemlje organizuju okupljanja i koncerte sa preko 4 hiljade ljudi.

„Zahtevamo da ukinete odmah mere, ne kada imaju interes ili ne za predizbornu kampanju, ne želimo da izgubimo drugo leto. U trenutku smo kada imamo manje od 1 odsto slučajeva dnevno “, rekao je Petrit Klokoći (Kllokoki).

Gastronomi su takođe naglasili da je trenutna vlada i ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia) obećao da će, ako se broj slučajeva smanji, polje gastronomije ići ka ublažavanju mera. Kako su kazali, to se nije dogodilo i protest je jedini izbor.

N1 otkriva kako funkcioniše šema sa lažnim PCR testovima

”Dobro veče, dobila sam vaš kontakt od poznanika, rekao mi je da možete da mi završite negativan PCR test”, glasila je poruka koju je N1 poslao na imejl adresu do koje su došli tragom vesti da je moguće dobiti negativan test bez odlaska na testiranje i plaćanja naknade državi u iznosu od 9.000 dinara.

Nakon što je ovaj medij od osobe kojoj je poslat upit dobijeno odgovor da „to nije problem“, zatraženo je da pošalju ime i prezime, JMBG i datum za koji nam je potreban test.

Opširnije u posebnoj vesti.

Šef SZO: Najmanje 115.000 zdravstvenih radnika u svetu umrlo od kovida

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je žaljenje što je samo mala grupa zemalja „prigrabila“ vakcine protiv kovida-19 i apelovao da se osigura da najmanje 10 odsto stanovništva svake zemlje može da bude vakcinisano do septembra. On je naveo da je da je najmanje 115.000 zdravstvenih profesionalaca umrlo od kovida-19.

„Više od 75 odsto svih vakcina date su u samo 10 zemalja“, rekao je šef SZO na otvaranju godišnje skupštine te zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija.

Tedros je rekao da je najmanje 115.000 zdravstvenih profesionalaca umrlo od kovida-19.

„Brojni među njima su bili zaraženi i mada su retki izveštaji, procenjujemo da je najmanje 115.000 zdravstvenih profesionalaca ili negovatelja platilo najveću cenu dok su radili na usluzi drugih“, rekao je šef SZO.

KP: Preko 600 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 648 kazni za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Aktivisti: Farmaceutske kompanije ostvaruju ogromnu zaradu od vakcina, direktori postali milijarderi

Grupa nevladinih organizacija saopštila je da su najmanje 9 direktora i investitora u kompanijama koje proizvode vakcine protiv koronavirusa postali milijarderi protekle godine zahvaljujući patentima na vakcine.

Narodna alijansa za vakcine, u kojoj se nalazi nekoliko neprofitnih, nevladinih organizacija kao što su Globalna pravda sada, Oksfam i UNAIDS, zatražila je od farmaceutskih kompanija da podele svoju tehnologiju da bi se ubrzala globalna proizvodnja vakcina, dok broj zaraženih naglo raste u mnogim siromašnijim zemljama.

Opširnije u posebnoj vesti.

Izrael ukida restrikcije na okupljanja uvedena zbog korone

Izrael će 1. juna ukinuti sve preostale restrikcije na okupljanja uvedene zbog pandemije korona virusa i neće više ograničavati ulazak na odredjena mesta samo za vakcinisane, posle uspešne kampanje vakcinisanja.

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajan je sinoć najavio da će maske morati da se nose u zatvorenom najmanje još naredne dve nedelje, dok zdravstveni eksperti razmatraju da li da se i ta mera ukine.

Restrikcije uvedene na putovanja u inostranstvo takodje će ostati na snazi i moguće je da će se pojačati kako bi se sprečilo širenje novih sojeva virusa, prenose izraelski mediji.

Medjutim od 1. juna Izraelcima više neće biti potreban dokaz o vakcinaciji da nekuda udju i ukinuće se ograničenja na broj kupaca u radnjama, gostiju u restoranima, te na drugim mestima, a neće biti ograničenja na okupljanja ni na otvorenom, ni u zatvorenom prostoru.

U ovom trenutku 22 bolnice u Izraelu nemaju ni jednog obolelog pacijenta od kovida-19 i nema medicinskog osoblja u karantinu zbog izlaganja virusu.

Više od 5,1 miliona Izraelaca od oko devet miliona je primilo obe doze vakcine i 92 posto Izraelaca starijih od 50 godina je revakcinisano.

Tiodorović: Potrebno vakcinisati između 60 i 70 odsto građana

Da polovina vakcinisanog stanivništva nije dovoljna, saglasan je i Jankovićev sugrađanin epidemiolog Branislav Tiodorović koji je za „Blic“ izjavio da je potrebno da između 60 i 70 odsto primi cepivo kako bismo se „vratili normalnom životu“.

On je rekao da se u procesu imunizacije koriste dva termina koja često zbunjuju građane – procenat vakcinisanih punoletnih građana i procenat vakcinisane ukupne populacije.

Epidemiolog je skrenuo pažnju i na činjenicu da je trenutno vakcinisano manje od 12 posto mladih, uzrasta između 18 i 35 godina.

Lekari upozoravaju da 50 odsto vakcinisanih nije dovoljno za kolektivni imunitet

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je jutros da 50 procenata građana vakcinisanih protiv koronavirusa nije dovoljno da bi se postigao kolektivni imunitet. Janković je za RTS kazao da je za to potrebno da se vakciniše 90 do 95 odsto građana.

„Pedeset odsto nije dovoljno taj broj bi morao da bude mnogo veći naročito mlađih (građana)“, kazao je Janković.

Ocenio je da je epidemiološka situacija sada mnogo bolja, ali da treba biti oprezan jer će se virus u narednom periodu „sigurno vratiti“.

SZO i verski lideri pozivaju – obezbediti vakcine i za siromašne

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i verski lideri pozvali su da se obezbede vakcine za siromašne zemlje, javlja Gardijan.

U zajedničkoj deklaraciji, koju su potpisali direktor SZO Tedros Adanom Gabrijesus, izvršna direktorka Unicefa Henrijeta For, predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Piter Maurer, Filipo Grandi, visoki komesar UN za izbeglice, Džastin Velbi, nadbiskup Kanterbrija, i Ahmed al-Taheb, veliki imam Al-Azara, kao i druge hrišćanske, muslimanske i jevrejske verske vođe, oni su upozorili da je svet na prekretnici.

EU i UNDP na Kosovu: Pomoć građanima posebno pogođenim pandemijom

Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) danas će formalno pokrenuti zajedničku aktivnost za pomoć građanima koji su posebno pogođenim pandemijom COVID-19.

Događaj se održava u Lapidarijumu Nacionalnog muzeja Kosova sa početkom od 14 časova.

Projekat humanitarne pomoći (HAP) koji finansira EU, a koji sprovodi UNDP, pružiće dodatne ljudske resurse centrima za socijalni rad širom Kosova, naime 40 volontera / socijalnih radnika UN-a i privremenu podršku za oko 7.500 porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu podeliće vaučere za hranu, higijenu i druge potrepštine predmete svakog meseca u narednih šest meseci, počev od maja od maja 2021. godine.

Događaju će prisustvovati šef kancelarije EU na Kosovu, kosovski ministar finansija, rada i transfera, stalni predstavnik UNDP-a na Kosovu i drugi predstavnici kancelarije EU, UNDP, UNV i kosovskih institucija.

Brnabić: Nadam se da ćemo sredinom leta objaviti kraj epidemije koronavirusa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je očigledno da „pada trend širenja“ koronavirusa, zahvaljujući vakcinaciji. Ona je rekla da se nada da će sredinom leta biti objavljen kraj epidemije koronavirusa., tačnije na dan muzike 21. juna.

Ipak, kako je rekla, zabrinjava loš odziv za vakcinaciju mlađih od 30 godina, koji su zapravo ključ epidemije. Upravo zato, pokrenuta je kampanja za vakcinaciju mladih.

Takođe, Brnabić je najavila i sledeći kontigent vakcina koji bi trebalo da stigne u Srbiju, u pitanju je iznos od 134.000 doza vakcine proizvođača Fajzer.

Kosovo: Revakcinacija građana koji su prvi primili vakcine

500 kosovskih zdravstvenih radnika koji su primili prvu dozu vakcine u Kukešu 20. i 21. marta, pozvani su u ponedeljak da se pojave u sali „1. oktobra“ u Prištini da prime drugu dozu, prenosi Koha.

Oni su imunizovani AstraZenekom i postaće prvi građani Kosova koji će biti revakcinisani.

Šef saveza sindikata zdravstva Bljerim Silja najavio je da će revakcinacija za medicinsko osoblje početi u 12:30, koja će ih zaštititi i od nove indijske verzije virusa.

U međuvremenu, očekuje se da će popodne na Kosovu stići još 3.500 doza Fajzer vakcine, kao deo pomoći Evropske unije.

Uskoro 50 odsto vakcinisanih punoletnih u Beogradu

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je da je do juče u Srbiji protiv koronavirusa vakcinisano više od 40 odsto punoletnih građana. Dodaje da se u narednih dan-dva očekuje da se dođe do 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana u Beogradu.

Bekić je za televiziju Pink rekao da je drugu dozu dobilo 32 posto punoletnih građana.

Naveo je da Beograd prednjači u vakcinaciji i dodao da je preko 48 procenata punoletnih građana u srpskoj prestonici dobilo prvu dozu vakcine, a 40 procenata drugu dozu.

Brnabić: Vakcine koje se koriste u Srbiji će priznati svi (Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da Srbija ima odlične rezultate, ne samo na polju vakcinacije već i u ekonomiji, da je primer za mnoge, čak i kada je reč o digitalnim pasošima koje će, kako je ocenila, kao i sve vakcine kojima su građani Srbije vakcinisani, priznavati svi, prenosi Tanjug.

„Verujem da će i Sinofram vakcina biti prihvaćena u EU, kao što su je prihvatile i Grčka i Mađarska, takođe i Španija, pregovaramo sa Izraelom, oni su rekli da će priznavati samo one koje su oni priznali“, rekla je Brnabić gostujući na TV Pink i naglasila da je uverena da će EU priznati sve vakcine.

Brnabić je rekla da će digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će i građani Srbije morati da pokazuju, priznavati svi.

„Bili smo prva ili druga zemlja koja je počela da ih koristi, već ih je unilateralno priznala Grčka, jer još nema svoje digitalne sertifikate, priznali su naše, UAE ih je priznala, Turska, Mađarska, sada i Španija, očekujem da ih bez ikakvih problema priznaju svi“, rekla je premijerka Srbije i dodala da su naši digitalni sertifikati primer kako oni treba da izgledaju.

Premijerka je ponovila da je brine mali procenat vakcinisanih mladih ispod 30 godina.

„Mladi, a vakcinisano ih je 12 odsto, drže ključ kraja epidemije u svojim rukama i potpune bezbednosti i sigurnosti, i kolektivnog imuniteta“, kazala je Brnabić.

Dodala je da Vlada radi sa celokupnom ivent industrijom, Egzitom, Bir festom, Lav festom i „da je predlog da se na Svetski dan muzike otvori Srbija“.

„Da li ćemo uspeti, videćemo, za sada sve deluje jako dobro“, rekla je Brnabić i dodala da se nada da će i 3.000 dinara motivisati ljude da se vakcinišu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.