Aktivisti: Farmaceutske kompanije ostvaruju ogromnu zaradu od vakcina, direktori postali milijarderi


Grupa nevladinih organizacija saopštila je da su najmanje 9 direktora i investitora u kompanijama koje proizvode vakcine protiv koronavirusa postali milijarderi protekle godine zahvaljujući patentima na vakcine.

Narodna alijansa za vakcine, u kojoj se nalazi nekoliko neprofitnih, nevladinih organizacija kao što su Globalna pravda sada, Oksfam i UNAIDS, zatražila je od farmaceutskih kompanija da podele svoju tehnologiju da bi se ubrzala globalna proizvodnja vakcina, dok broj zaraženih naglo raste u mnogim siromašnijim zemljama.

„Farmaceutske kompanije koje su razvile neke od najpoznatijih vakcina protiv Kovida 19, kao što su Fajzer i Moderna, ostvaruju ogromne zarade od monopola nad tim vakcinama. Kao rezultat toga, njihovi investitori i direktori su prvi put postali milijarderi“, rekao je za Glas Amerike jedan od direktora u organizaciji Oksfam, Maks Loson.

Pozivajući se na svoju analizu spiska bogatih koji časopis Forbs objavljuje u aprilu, Narodna alijansa za vakcine tvrdi da su među novim milijarderima izvršni direktori američke farmaceutske kompanije Moderna i nemačke Bajontek, koja je razvila vakcinu u saradnji sa Fajzerom. Takođe navodi da su sada milijaderi i četvoro direktora ili investitora povezanih sa Modernom i tri direktora iz kineske kompanije „CanSino Biologics“

Loson za Glas Amerike kaže da su poreski obveznici podneli teret finansijskog rizika od razvoja vakcine.

„Te vakcine protiv Kovid-19 su finansirali poreski obveznici, kao što smo ja i vi. To znači da nisu imovina tih kompanija i da ne bi trebalo da se koriste za ostvarivanje tih ogromnih profita“, naglasio je Loson.

Dodao je da patenti na vakcine omogućavaju farmaceutskim kompanijama da diktiraju cenu i distribuciju.

“Zbog tih monopola, na kraju se stvaraju veštačke nestašice. I postoji dovoljno prostora da te kompanije ostvare dobru zaradu – a ne ogromne profite i da prave milijardere – ali i da istovremeno dele svoju tehnologiju, intelektualnu svojinu i da dozvole svim kompetentnim proizvođačima vakcine na svetu da proizvode vakcine koje su nam potrebne“, ističe Loson.

Kompanije Bajontek je u saopštenju navela da je već povećala proizvodni kapacitet na 3 milijarde doza u 2021. godini i da sarađuje sa 15 partnera, među kojima su Merk, Novartis Sanofi i Bakster, da bi uspostavila globalnu mrežu za proizvodnju vakcina. Dodala je i da patenti ne ograničavaju proizvodnju vakcina, koja je „složen proces razvijen tokom više od decenije“.

“Svi koraci se moraju precizno definisati i izvršiti. Za to je potrebno iskusno osoblje. Potrebni su sirovi materijali koji ispunjavaju uslove za upotrebu. Potreban je već razvijeni proces za pripremu vakcina, koji se mora pomno pratiti. Ako se ne ispuni i jedan od tih uslova, bezbednost i efikasnost vakcine ne mogu da garantuju ni proizvođač, ni pronalazač“, ističe se u saopštenju Bajonteka.

Napominje se i da direktor, Ugur Sahin, koji je u izveštaju alijanse za vakcine imenovan kao novi milijarder, nije prodao ni jednu deonicu kompanije.

Moderna, u vreme objavljivanja ovog izveštaja, nije odgovorila na zahtev za komentar. Ta kompanija je u oktobru navela da neće primenjivati patente ni na jednu od svojih tehnologija za razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Siromašnije države se suočavaju sa dramatičnim nestašicama vakcine. Sjedinjene Države su ovog meseca u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (STO) podržale privremeno ukidanje patenta na vakcine protiv koronavirusa, što su predložile Indija i Južnoafrička Republika.

To pitanje je bilo glavno na agendi Globalnog samita za zdravlje koji je u petak u Rimu održao G20. U zajedničkom saopštenju posle samita, zatražena je dobrovoljna podela tehnologije i licenci, ali nije direktno podržano ukidanje patenta.

Evropska unija obećala je da će ove godine dati do 100 miliona vakcina siromašnijim zemljama i izgraditi proizvodne centre u Africi.

Glas AmerikePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.