Grčka: Ne priznajemo Kosovo, stav ostaje nepromenjen

Foto: KoSSev

Stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, navedeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti express, prenosi Ekonomia online.

Produbljivanje saradnje na polju ekonomije i trgovine između Kosova i Grčke i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Prištini izazvali su zabrinutost zvaničnog Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su ove poteze videli kao mogući korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, navedeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti express, prenosi RTK2.

„Kao što znate Grčka ne priznaje Kosovo i naš stav ostaje nepromenjen“.

Odnos Grčke, tvrdi se u pismu, prema Kosovu je konstruktivan, u prilog tome govori i dosadašnja saradnja.

„Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja ove Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u ‘Kancelariju za interese Kosova u Atini’“.

Iz grčkog Ministarstva spoljnih poslova ističe se da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa formiranjem nove vlade.

„Kao što znate, ministar Dendias posetitće Kosovo početkom juna nakon što je  formirana nova vlade,“ navodi se u odgovoru MIP-a Grčke.

Zvanična Atina podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Takođe, podseća se da su grčki vojnici u sastavu KFOR-a.

„Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima.“

U pismu Ministarstva spoljnih poslova se navodi i da :“Kao dugogodišnja članica EU i NATO, Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regiji zapadnog Balkana, stvaranjem dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU“, istaknuto je odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Grčke Gazeti Express, koji prenosi Ekonomia online.

Povezane vesti:

Vučić: Preko Kosova hoće da sruše celu Srbiju, priznanje je samo deo pritiska

Vučić: Važne konsultacije, pa nastavak dijaloga; Grčka nas uverava da neće da prizna KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.