Od EU za Kosovo još 50 miliona evra

Kancelarija EU na Kosovu
Foto: KoSSev

Evropska komisija je u ime EU danas dodelila 50 miliona evra za Kosovo u okviru paketa makrofinansijske pomoći za borbu protiv posledica pandemije kovid-19, saopštila je Kancelarija EU na Kosovu.

Osim Kosovu, u sklopu ovog paketa vrednog 3 milijarde evra koji je dogovoren u maju 2020., a kojim je planirano da se pomogne deset partnera, svoj deo dobili su i Tunis – 300 miliona evra, Crna Gora – 30 miliona evra i Severna Makedonija – 80 miliona evra.

Kada je u pitanju Kosovo, kako je saopšteno, ovo je druga i poslednja isplata iz ovog programa, a deo za Kosovo ukupno je iznosio 100 miliona evra.

„Kosovo je ispunilo uslove politike dogovorene sa EU za puštanje druge isplate u iznosu od 50 miliona evra u okviru programa“, navodi se u saopštenju.

Uslovi su uključivali važne mere u oblastima upravljanja javnim finansijama, finansijsku stabilnost, jačanje upravljanja i borbe protiv korupcije, poboljšanja u poslovnom okruženju i socijalnoj zaštiti.

„Današnji dan označava još jedan konkretan korak napred u borbi protiv pada pandemije kovid-19 uspješnim završetkom makrofinansijske pomoći Kosovu, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao i prvom isplatom za Tunis. EU ostaje posvećena više nego ikad da podrži svoje susede u ovim teškim vremenima“, kazao je komesar za ekonomiju, Paolo Gentiloni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.