Paljokaj: Od Prištine će biti zatraženo predstavljanje na političkom nivou na budućim sastancima o dinaru

Avgustin Paljokaj
FOTO: KoSSev/Arhiva

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dopisnik Kohe iz Brisela, Avgustin Paljokaj (Augustin Palokaj), rekao je da se očekuje pritisak na kosovsku stranu kako bi se tragalo za političkim rešenjem za pitanje dinara.

Posle sastanaka kosovske i srpske strane u utorak u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o ovom pitanju, Paljokaj je rekao da je moguće da će od Kosova biti zatraženo predstavljanje na političkom nivou na budućim sastancima.

„Moguće je da će od Kosova biti zatraženo političko predstavljanje na budućim sastancima u vezi sa ovim pitanjem. Ovde imamo veliku razliku između stavova Kosova koje insistira da je to nezavisna odluka CBK-a, dok SAD i EU smatraju da je forum na kome treba tražiti rešenje dijalog u Briselu i evo sada mi možemo očekivati pritisak na kosovsku stranu da traži rešenje za ovo pitanje na političkom nivou“, rekao je on u uključenju u „60 minuta“ na KTV.

Paljokaj je dodao da nema konkretnih rezultata sa sastanaka održanih u utorak.

„Prvo je specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, imao odvojene sastanke, prvo sa delegacijom Srbije koja je bila kombinovana delegacija, a zatim i sa delegacijom Kosova koja nije bila redovna delegacija u okviru dijaloga. Zatim je organizovan zajednički sastanak koji je nazvan sastanak finansijskih stručnjaka. Iako EU smatra da je ovaj sastanak u okviru dijaloga, kosovska strana insistira da to nije bio sastanak u sklopu dijaloga, ne na političkom nivou, niti pregovori, niti razgovori, već samo stručni sastanci, na kojima je CBK razjasnila tehničke mogućnosti da se implementira Uredbu“, rekao je on.

On je dalje saopštio da predstavnik Srbije na ovim sastancima, koji je i glavni pregovarač, Petar Petković, nije učestvovao na sastanku sa predstavnikom Centralne banke Kosova.

Prema Paljokaju, postoji potpuni neuspeh u primeni bilo koje tačke Briselskog sporazuma, za šta EU okrivljuje strane.

Pročitajte još na:

Lajčak nakon sastanka u Briselu: Mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora, potrebni novi sastanci

CBK: U Briselu se razgovaralo o tehničkim mogućnostima za transfer novca, EU ne osporava uredbu

Petković iz Brisela: Ključno da rešenje o dinarima uključi dalje funkcionisanje Poštanske štedionice na KiMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.