Palestinski ambasador Srbima: Je li vama OK da neko dođe i otvori ambasadu u Prištini?

Kako vi gledate na to da neko dođe i otvori ambasadu u Prištini?! Je li vama to OK? – kazao je danas za TV Prva ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan koji se u program uključio uživo iz Gaze.

Usprotivio se otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu, ali je i protiv toga da Srbija premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

„Jer je Jerusalim okupiran grad. Istočni Jerusalim je okupiran grad. Molim vas, kako vi gledate na to da neko dođe i otvori ambasadu u Prištini?! Je li vama to OK?! Je li vama to u redu?!“, kazao je Nabhan.

Palestina podržava Srbiju u njenom stavu prema kosovskom pitanju i to isto očekuje i od Srbije, kada su u pitanju dve rezolucije Ujedinjenih Nacija – jedna za Kosovo, druga za Jerusalim.

„Mi ne priznajemo to i zbog rezolucije 1244 i zbog stava Srbije prema tome“, kazao je Nabhan.

Istovremeno, naglašava da to isto očekuju i od svojih prijatelja:

„Zato tražimo od svih naših prijatelja da poštuju naš stav i da poštuju rezoluciju Ujedinjenih Nacija. U vezi Jerusalima postoji rezolucija 478 koja traži od svih zemalja sveta da ne premeštaju i ne priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela. To je jasno i naravno, ko god to učini, da će to uticati na naše odnose sa njim“.

Nabhan se uključio u emisiju u kojoj je gostovao izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan i sa kojim je imao oštru polemiku u vezi sa situacijom u Gazi.

U toku su sukobi između palestinskog Hamasa i izraelske vojske, najžešći od 2014. Savet Bezbednosti zaseda hitno u vezi sa najnovijim rasplamsavanjem izraelsko-palestinskih sukoba.

Dva ambasadora se nisu složila ni oko kosovskog pitanja, takođe.

„Sporazum je postignut, Izrael je priznao Kosovo a Kosovo će premestiti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim nijedan razlog da će Izrael u ovom trenutku povući priznanje Kosova sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz sporazuma“, kazao je Vilan.

Ipak, on je priznao da je Izrael tu odluku doneo usled „pritiska Amerike“, podsetivši na to da je to učinio posle mnogo godina u kojima nije priznavao Kosovo, ali i kazavši da je priznanje Kosova „definitivno protiv izraelskih interesa u Srbiji“, kao i protiv interesa samog ambasadora.

„Nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova sa Amerikom a ne sa nama“, naglasio je izraelski ambasador istovremeno.

Prema vašingtonskom sporazumu Srbija ima rok još dva i po meseca da svoju ambasadu premesti iz Tel Aviva u Jerusalim.

Do sada je u Jerusalimu ambasadu sa evropskog kontinenta otvorilo samo Kosovo, a promoter vašingtonskog sporazuma, bivši predsednik Donald Tramp, javno se pohvalio prošle godine da je Srbija „prva evropska hrišćanska zemlja“, a Kosovo „prva evropska muslimanska zemlja“ koje svoje ambasade lociraju u Jerusalimu. EU izrazila je negodovanje ovakvim tačkama sporazuma.

Inače, propratni tekst uz video na portalu B92 u kojem je ambasador pre svega govorio o trenutnim sukobima Jevreja i Hamasa, naslovljen je „Ambasador Izraela optužio Srbiju“, i to bez ikakvih objašnjenja.

Reagovao je odmah srpski ministar Selaković koji tvrdi da je Vučić potpisao „potpuno drugačiji papir od onog koji je dat prištinskoj strani“.

„Izjava ambasadora je svojevrsni bezobrazluk i ona apsolutno nije tačna“, prenosi isti medij Selakovićeve reči.

Šta piše u sporazumima i šta su srpski zvaničnici govorili

Srpski predsednik je dan po potpisivanju vašingtonskog sporazuma, 5. septembra, kazao da je u pitanju „izvrstan sporazum“, te da „mi ovakav sporazum dugo nećemo dobiti, sa bilo kim, o bilo čemu“, dok je tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istog dana konstatovao da je „za Izrael i SAD bitno da Kosovo kao prva muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu“.

Obojica su navodila prošle godine da treba sačekati i videti da li će Izrael da prizna Kosovo, što je Izrael ipak učinio nešto više od šest meseci od potpisivanja sporazuma.

Podsećamo, tačka koja uređuje odnose Izraela i Srbije, odnosno Izraela i Kosova jedina je koja se razlikuje u dokumentima koje su 4. septembra prošle godine pojedinačno potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti sa SAD, i ovi tekstovi bili su dostupni javnosti u istom danu kada su i potpisani.

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

„Srbija [Beograd] pristala je da otvori kancelariju za trgovinu i državne kancelarije u Jerusalimu 20. septembra 2020. i da do 1. jula 2021. premesti svoju ambasadu u Jerusalim”, stoji na papiru koji je potpisao Vučić.

S druge strane, Hoti se obavezao na sledeće:

„Kosovo (Priština) i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje”.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.