Dačić: Za Izrael i SAD je bitno da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu

Dačić
FOTO: RTS/Printscreen

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je da je za Izrael i SAD bitno da Kosovo kao prva muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu.

On je ocenio da dogovori u petak u Vašingtonu nisu samo deo spoljne politike već i unutrašnje politike SAD kojima je Izrael jedan od glavnih strateških spoljnopolitičkih ciljeva.

„Tači je više puta najavljivao da ukoliko Izrael prizna Kosovo, da će oni otvoriti ambasadu u Jerusalimu, što je potpuno suprotno stavovima svih drugih muslimanskih zemalja“, rekao je Dačić novinarima u Kragujevcu.

Naveo je da to nije urađeno zbog Kosova, nego zbog Izraela.

„Da li će do toga doći i kada će to biti, čuli ste i predsednika Vučića, koji je rekao da će i ovi naši postupci zavisiti od naših odnosa sa Izraelom i razvoja naše saradnje. Tako da o tome će se tek razgovarati“, rekao je Dačić.

On je ocenio da u vezi s dokumentom potpisanim u Vašingtonu ima mnogo izazova jer svaka velika sila ili međunarodna organizacija ima neke svoje interese.

„I tu se (u dogovoru) nalaze možda i neke teme koje nisu sastavni deo odnosa Beograda i Prištine, ali to su međunarodni odnosi“, zaključio je Dačić.

Podsećamo, tačka koja uređuje odnose Izraela i Srbije, odnosno Izraela i Kosova jedina je koja se razlikuje u dokumentima koje su juče pojedinačno potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

„Srbija [Beograd] pristala je da otvori kancelariju za trgovinu i državne kancelarije u Jerusalimu 20. septembra 2020. i da do 1. jula 2021. premesti svoju ambasadu u Jerusalim”, stoji na papiru koji je potpisao Vučić.

S druge strane, Hoti se obavezao na sledeće:

„Kosovo (Priština) i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje”.

Iako u kosovskoj verziji potpisanog dokumenta ne stoji da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu, da je to sledeći korak uspostavljanja odnosa sa ovom zemljom koja je juče priznala Kosovo, potvrdila je šefica kosovske diplomatije.

“Duboko sam zahvalna Vladi Izraela, narodu i predsedniku Donaldu Trampu na istorijskom priznanju Republike Kosovo od strane Izraela. Izrael i Kosovo dele istorijske veze, zajedničke vrednosti i prosperitetnu budućnost. Sledeći korak je ambasada u Jerusalimu”, napisala je Kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla juče na Tviteru.

I američki predsednik Donald Tramp, ocenio je na Tviteru da uspostavljanje diplomatskih odnosa između „večinski muslimanskog Kosova“ i Izraela predstavlja „veliki dan za mir na Bliskom istoku“ i izrazio nadu da će taj primer pratiti „i drugi arapski narodi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.