Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalimu

Ambasada Kosova u Jerusalimu
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Vest je ažurirana

Nešto više od šest meseci od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma Kosovo je ispunilo još jednu dogovorenu obavezu. Danas je zvanično otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu, saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, a preneli prištinski mediji.

„Postavljanje državne ploče i zastave u ambasadi Kosova u Izraelu odražavaće posvećenost Vlade Kosova da ispuni zalaganje koje je dala s ciljem uspostavljanje diplomatske misije u Jerusalimu. Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu biće snažno posvećena uvećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo“, poručilo je MSP Kosova.

Iako je ambasada danas otvorena, ploča sa natpisom „Ambasada Kosova u Jerusalimu“ otkrivena je još 1. februara, kada su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi između Kosova i Izraela, a što je takođe bilo dogovoreno dokumentom koji je u Vašingtonu septembra prošle godine potpisao odlazeći kosovski premijer, Avdulah Hoti.

U međuvremenu je prva ambasadorka Kosova u Izraelu, Ines Demiri, otputovala u ovu zemlju.

O datumu zvaničnog otvaranja ambasade pisao je nedavno i izraelski medij Israel Hayom, navodeći da će se ceremonija povodom otvaranja održati u ponedeljak, a da će ceremoniji prisustvovati viši zvaničnici iz Izraela i Kosova.

„Zbog nemogućnosti da predstavnici Kosova budu prisutni u Jerusalimu usled pandemije, Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je otpravniku poslova u Izraelu da ploču koju je otkrio ministar Aškenazi zajedno sa državnom zastavom postavi u ambasadu Kosova u Jerusalimu“, poručili su danas iz kosovskog MSP.

Kasnije u toku dana oglasilo se i izraelsko ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da je otvaranje ambasade u Jerusalimu prirodan sled događaja i predstavlja realiziju vašingtonskog sporazuma.

Objavu na Tviteru posvetio je otvaranju ambasade i izaslanik za dijalog Beograda i Prištine nekadašnjeg predsednika SAD, Ričard Grenel, uz poruku da jedva čeka da uživo vidi ambasadu.

U međuvremnu se oglasila i bivša ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, poručivši da se vrlo brzo očekuje odgovor Izraela za vakcine protiv koronavirusa koje je zatražila na sastanku sa zvaničnicima Izraela.

„Novi odnos Kosova i Izraela otvoriće nove horizonte i mogućnosti za ekonomsku, razvojnu, vojnu saradnju, kao i za inovacije i tehnologiju“; poručila je Stubla.

Podsetimo, na virtuelnoj ceremoniji o uspostavljanju diplomatskih odnosa 1. februara moglo se čuti da je reč o istorijskom danu, a iste poruke su slali i Amerikanci.

Sa druge strane, iz Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine pozvali su Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu.

Iako još uvek nije preuzeo tu funkciju i formirao vladu, po svemu sudeći novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, nedavno se našao između „dve vatre“ kada mu je u čestitki na ostvarenoj pobedi na izborima premijer Izraela, Benjamin Netjanahu, uputio poziv da prisustvuje inauguraciji ambasade u Jerusalimu, dok mu je predsednik Turske, Tajip Erdogan, poručio da preispita odluku o otvaranju ambasade.

Dokumentom koji je u Vašingtonu potpisao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Srbija je takođe u obavezi da otvori svoju ambasadu u Jerusalimu, tj. premesti je iz Tel Aviva i to do 1. jula 2021.

Osim Prištine, i Beograd je bio na meti kritika zbog ovakve odluke, a prvenstveno od strane EU – čijih članica su ambasade, prema rezoluciji koja je na snazi, u Tel Avivu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.