Izraelski ambasador: Odluka o priznanju Kosova doneta pod prisilom Amerike

Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta, verujem, pod američkim pritiskom. U ovom trenutku ne vidim mogućnost da će Izrael povući to priznanje, kazao je jutros u studiju TV Prva izraelski ambasador Jahel Vilan. U istoj emisiji ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan izjasnio se protiv premeštanja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

Kaže da je Izrael tu odluku doneo posle mnogo godina u kojima nije priznavao Kosovo i da je to „definitivno protiv izraelskih interesa u Srbiji“, kao i protiv interesa samog ambasadora.

Ipak, ambasador Vilan „ne bi želeo da ostavi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji bez nekog dobrog razloga“, odgovorio je na pitanje da li je moguće da Izrael revidira ovu odluku.

„Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut, Izrael je priznao Kosovo a Kosovo će premestiti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim nijedan razlog da će Izrael u ovom trenutku povući priznanje Kosova sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz sporazuma“, kazao je.

„Nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova sa Amerikom a ne sa nama“, naglasio je ambasador istovremeno.

Na pitanje, odnosno tvrdnju novinara u studiju da li je „baš siguran da je to potpisano“, te da su srpski državni zvaničnici navodno kazali „da to nije potpisano“, Vilan je ovako odgovorio:

„Zašto bih ja video taj sporazum?! To nije moj sporazum. Nisam video nijedan demantij ni od strane Amerike, ni od strane Srbije. Srbija nije nikada demantovala. Nisam video da je iko u Srbiji demantovao da nije potpisao. Dokument postoji, koliko ja znam“.

Inače, propratni tekst uz video na portalu B92 u kojem je ambasador pre svega govorio o trenutnim sukobima Jevreja i Hamasa, naslovljen je „Ambasador Izraela optužio Srbiju“, i to bez ikakvih objašnjenja.

Reagovao je odmah srpski ministar Selaković koji tvrdi da je Vučić potpisao „potpuno drugačiji papir od onog koji je dat prištinskoj strani“.

„Izjava ambasadora je svojevrsni bezobrazluk i ona apsolutno nije tačna“, prenosi isti medij Selakovićeve reči.

Šta piše u sporazumima i šta su srpski zvaničnici govorili

Srpski predsednik je dan po potpisivanju vašingtonskog sporazuma, 5. septembra, kazao da je u pitanju „izvrstan sporazum“, te da „mi ovakav sporazum dugo nećemo dobiti, sa bilo kim, o bilo čemu“, dok je tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istog dana konstatovao da je „za Izrael i SAD bitno da Kosovo kao prva muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu“.

Obojica su navodila prošle godine da treba sačekati i videti da li će Izrael da prizna Kosovo, što je Izrael ipak učinio nešto više od šest meseci od potpisivanja sporazuma.

Podsećamo, tačka koja uređuje odnose Izraela i Srbije, odnosno Izraela i Kosova jedina je koja se razlikuje u dokumentima koje su 4. septembra prošle godine pojedinačno potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti sa SAD, i ovi tekstovi bili su dostupni javnosti u istom danu kada su i potpisani.

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

„Srbija [Beograd] pristala je da otvori kancelariju za trgovinu i državne kancelarije u Jerusalimu 20. septembra 2020. i da do 1. jula 2021. premesti svoju ambasadu u Jerusalim”, stoji na papiru koji je potpisao Vučić.

S druge strane, Hoti se obavezao na sledeće:

„Kosovo (Priština) i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje”.

Palestinski ambasador poštuje 1244 i očekuje poštovanje 478

U istoj emisiji govorio je i ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan. Osim što je izneo potpuno drugačiji pogled u vezi sa situacijom u Gazi, on se izjasnio i protiv premeštanja bilo koje ambasade, uključujući i ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

„Jer je Jerusalim okupiran grad. Istočni Jerusalim je okupiran grad. Molim vas, kako vi gledate na to da neko dođe i otvori ambasadu u Prištini?! Je li vama to OK?! Je li vama to u redu?!“, kazao je Nabhan, koji se u emisiju uključio uživo iz Gaze.

„Mi ne priznajemo to i zbog rezolucije 1244 i zbog stava Srbije prema tome“, dodao je u vezi sa pitanjem Kosova.

Istovremeno, naglašava da to isto očekuju i od svojih prijatelja:

„Zato tražimo od svih naših prijatelja da poštuju naš stav i da poštuju rezoluciju Ujedinjenih Nacija. U vezi Jerusalima postoji rezolucija 478 koja traži od svih zemalja sveta da ne premeštaju i ne priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela. To je jasno i naravno, ko god to učini, da će to uticati na naše odnose sa njim“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.