Palestina pozvala Kosovo da promeni odluku o otvaranju ambasade i da se pridržava međunarodnog prava

Izvor: WAFA  (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore kritikovalo je danas sporazum koji su Kosovo i Izrael nedavno postigli, ocenivši ga razočaravajućim, i pozvalo Kosovo da promeni svoju odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

„Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom silom (Izrael) i izražavanje njegove namere da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu je korak koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini kako bi nagovorilo svet da ga prizna“, navodi se iz ministarstva spoljnih poslova.

„Pokazalo je nama – državi Palestini, Arapskoj i Islamskoj grupi, Pokretu nesvrstanih, Afričkoj uniji i drugim regionalnim grupama u svetu da je ignorisalo međunarodno pravo i međunarodni legitimitet i rezolucije i jasno i otvoreno ih prekršilo, što će umanjiti želju bilo koje zemlje da ga prizna“.

Ovo ministarstvo pozvalo je Kosovo da najpre razmišlja o svojim interesima i to na način koji je povezan sa njegovom posvećenošću međunarodnom legitimitetu i međunarodnom pravu kako bi ono postalo prihvaćeni član međunarodne zajednice i svetskog poretka.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da Kosovo „ukoliko želi da pruži primer svoje posvećenosti međunarodnom legalitetu i međunarodnom pravu, brzo preispita ovaj korak i ispravi ovaj pogrešan potez“.

Prekjučerašnje zvanično uspostavljanje diplomatskih odnosa i najavu otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu kritikovale su Evropska unija, Turska i Arapska liga.

Više o tome pročitaje u:

Stano: Ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, Kosovo ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu

Nakon EU i Turska kritikuje Prištinu zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu

Arapska liga osudila otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.