Arapska liga osudila otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu

Izvor: Daily News Egypt (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kosovo ovom odlukom krši međunarodni konsenzus o otvaranju ambasada u okupiranom Jerusalimu.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit (Ahmed Aboul Gheit) najoštrije je osudio priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela od strane Kosova i njegovu odluku da otvori ambasadu u okupiranom gradu.

Abul Geit istakao je da je odluka i nelegitimna i da predstavlja kršenje međunarodnog prava prema kojem je Jerusalim okupirana teritorija. On navodi da, na osnovu ovoga, međunarodno pravo zabranjuje premeštanje ambasada u ovaj grad.

Generalni sekretar je u sredu naglasio da Kosovo ovom odlukom krši međunarodni konsenzus o otvaranju ambasada u okupiranom Jerusalimu. Do sada su samo dve države prekršile ovaj konsenzus – SAD i Gvatemala.

Istovremeno, Abul Geit je naglasio da su rezolucije Saveta bezbednosti UN u tom pogledu jasne, naročito Rezolucija 478 iz 1980. godine. Ona osuđuje aneksiju Izraela od istočnog Jerusalima i zabranjuje državama da uspostave diplomatske misije u gradu.

On je rekao da otvaranje ambasade bilo koje zemlje u Jerusalimu ne menja činjenicu da je grad pod okupacijom, a da se o njegovoj sudbini može odlučivati samo putem pregovora.

Ovde se uzima u obzir činjenica da je Jerusalim jedno od najvažnijih pitanja u pregovorima između Palestinaca i Izraelaca.

Abul Geit je takođe istakao da je priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela u suprotnosti sa logikom mirnog rešenja i međudržavnog sporazuma.

Prekjučerašnje zvanično uspostavljanje diplomatskih odnosa i najave otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu kritikovale su Evropska unija i Turska.

Više o tome pročitaje u:

Stano: Ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, Kosovo ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu

Nakon EU i Turska kritikuje Prištinu zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.