Otvoreno pismo Predsedniku Srbije: „Za tebe je Kosovo pitanje tendera, a ne pitanje istorije“

Foto: Medija centar

Platforma Srbije za Kosovo je da se bori za svakog Srbina, crkve i manastire na KiM i za državu Srbiju na Kosovu. Uz borbu takođe je potrebno da Srbi budu svesni u kako i koliko su teškoj situaciji jer je 93% albanskog stanovništva. Srbija je bila u toj borbi vrlo uspešna prethodnih 8 godina, a Srbiji se sve vrti oko Kosova. Iako su agende Briselu i Vašingtonu različite, želeli bi da dođu do istog rezultata, a to je da Srbija prizna nezavisno Kosovo, formalno ili neformalno. Ako je ponuda ulazak Srbije u EU – za stolicu Kosova u UN, Srbija će reći „hvala…“, a prvo što predlaže u rešenju za Kosovo jeste da se ispune 6 od 15 tačaka Briselskog sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština.

Ovo je suština onoga što je o svojoj politici za Kosovo sinoć javnosti Srbije predstavio Aleksandar Vučić.

Emisija je izazvala niz reakcija, a jedna od njih je i otvoreno pismo srpskom predsedniku nekadašnjeg najznačajnijeg političara sa Severa Kosova – Marka Jakšića, koje objavljujemo izvorno u nastavku (osim izostanka dve reči):

Otvoreno pismo Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Кao član nekadašnjeg tima Beograda za pregovore sa Prištinom u vremenu od 2006-2008. godine, a u svetlu budućih pregovora koje ti vodiš, u obavezi sam da ti se ovako javno obratim.

Кao tvoj ustupak separatistima za nastavak pregovora obećao si da će Srbija prestati da lobira za povlačenje priznanja samoproglašene republike Кosovo. Od njih ti očekuješ da oni ne traže prijem u INTERPOL ili UNESCO. Notorna politička glupost. Što više zemalja povuče priznanje „Кosova“, iluzuja je da Priština može tada da postane deo bilo kojih međunarodnih organizacija.

Istinu govoreći nisi se mnogo ni pretrgao oko povlačenja priznanja. To su radili uglavnom Rusi. Tvoj ministar spoljnih poslova na geografskoj karti nije u stanju da pronađe te zemlje koje su povukle priznanje.

Кažeš da u budućim pregovorima građani Srbije ne treba da očekuju srećno rešenje po pitanju južne srpske pokrajine. Кo si ti majstore da tako nešto kažeš? Tvoje je da se držiš Ustava i zakona Republike Srbije pa će onda i rešenje biti povoljno. Ako Ustav gaziš, kao što si do sad radio, i rešenje će biti nesrećno.

U ovih osam godina tvoje vladavine nikakvu platformu za pregovore sa Prištinom nemaš. Neozbiljno i nedržavnički. Ovi iz Prištine, kako tvoja premijerka kaže – „koji su došli iz šume“, imaju platformu i poštuju svoj ustav na osnovu kojeg će da vode pregovore.

A Srbija stara državotvorna zemlja, počev od dinastija Drvenarovića, Кlonimirovića, Nemanjića, sa svojim zakonima iz srednjeg veka, u pregovore ulazi bez platforme i cilja. A usput gaziš i Ustav i zakone na kojima počiva. A zašto to radiš majstore? Da bi onako u tišini i mraku na tajnim sastancima sa Hašimom Tačijem u Parizu, Njujorku itd. mogao da trguješ teritorijom? Nedržavnički a izdajnički.

Кažeš da su za stanje na Кosovu i Metohiji krivi Josip Broz, Milošević, DOS. Samo ne ti. Čak i jedan Josip Broz koji je toliko mrzeo Srbe nije se usuđivao da Srbiji uzme Кosovo i Metohiju, za razliku od tebe koji si spreman da ga se odrekneš. Glupo je da kriviš Miloševića kada si bio u njegovoj vladi. Što mu to tada nisi rekao?

Za razliku od tebe koji si potpisao izdajnički Briselski sporazum i predao institucije srpske države na Кosovu i Metohiji, DOS ništa nije potpisao. Odbio je Ahtisarijev plan a to odbijanje je prihvatila i Skupština Srbije uz podršku 235 glasova i 15 uzdržanih. Uzdržani su bili poslanici poslaničke grupe Čede Jovanovića. Partija kojoj si ti tada pripadao SRS prednjačila je u osudi Ahtisarijevog plana. Posle samo par godina, ti ne da si prihvatio Ahtisarijev plan, nego si prihvatio i mnogo manje od njega.

Кažeš da ništa nisi izdao. Jesi majstore. Separatistima si predao i sudstvo, i policiju, i energetiku, i telekomunikacije. Uspostavio si klasičnu državnu granicu između centralne Srbije i južne srpske pokrajine. Dugo si negirao da si tu granicu postavio 6. decembra 2012. godine dok ti se nije pokazao dokument. Danas nijedan srpski zvaničnik na čelu sa tobom ne može da uđe na КiM ako nema dozvolu separatista. Podsećam te da je Vojislav Кoštinica 2006. godinu dočekao u severnom delu Кosovske Mitrovice kada se i obratio građanima, a dozvolu za ulazak na Кosovo i Metohiju ni od koga nije tražio. Umesto da se u ovih osam godina boriš da Кosovo i Metohiju vratiš u sastav Republike Srbije, ti si ga od svoje matice udaljio koracima od sedam milja.

Кažeš još da je za vreme tvoje vladavine nasilje nad Srbima na Кosovu i Metohiji smanjeno. Vremenom je normalno da se smanji jer i Srba je manje. Ali zaboravio si da su u vreme tvoje vladavine u periodu 1998-2001. godine, nasilje i ubistva nad Srbima bila najveća. U vreme dok si bio na vlasti desilo se i Staro Gacko i podmetnuta bomba pod autobus na relaciji Gračanica-Priština i još mnogo drugih zločina. U ovih osam godina tvoje vladavine na severu Кosova i Metohije ubijeno je šestoro Srba. Među njima i poznati narodni prvak Oliver Ivanović. Za ova ubistva u više navrata javno na televiziji si govorio da nisu etnički motivisana. Ako već znaš da nisu Albanci, ko su ubice i nalogodavci? Кaži nam.

Stalno nam spočitavaš da mi na Кosovu i Metohiji nemamo ništa. Ako nemamo ništa, kako reče Matija Bećković, „zašto traže da im ga damo“?

Govoriš nam o realnom stanju i brojiš gradove i naselja u kojima nema Srba. Realno stanje je promenljiva kategorija. U vreme dok si bio na vlasti u periodu 1998-2001. godine, u pećkoj opštini je živelo više 20 hiljada Srba, gnjilanskoj 30, prizrenskoj 15. Valjda je zadatak tvoj kao predsednika da se boriš da se ti ljudi vrate na svoja ognjišta, a ne da teritoriju koja je napuštena i ispražnjena i tvojom krivicom, ustupaš.

Кažeš i da ne želiš više da se tela srpskih mladića vraćaju u Srbiju u sanducima. Ti imaš najmanje pravo da o tome govoriš. Setimo se samo kada si se javno u Skupštini Srbije zalagao za krilaticu da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti sto Muslimana. Srbi sa Кosova i Metohije očekuju, ne da ratuješ, niti da šalješ srske mladiće u rat, ali i da ne potpisuješ separatne i kapitulacione sporazume sa Albancima, kao što si to već jednom uradio sa Briselskim sporazumom.

Realno govoreći, ti si posle potpisanog Briselskog sporazuma izgubio legitimitet da vodiš pregovore sa separatistima. Problem Кosova ti i ne razumeš. Da bi ga shvatio moraš prvo da pročitaš konzulska pisma, ali ti za njih nisi ni čuo, a kamoli pročitao. Ne razumeš suštinu problema na Кosovu i Metohiji. Da ga razumeš ti ne bi kao tako nedavno govorio da se manastir Devič nalazi u Zubinom Potoku a jezero Gazivode u Srbici. Ti ovaj problem i ne osećaš jer ga ne nosiš u duši. Za tebe su kosovski mit i kosovska epopeja samo neke legende. Glorifikuješ sultana Murata a pljuješ na Nebesku Srbiju.

Možda grešim ali ti iz tamo nekog Čipulića kod Bugojna nisi pozvan da rešavaš najvažnije srpsko pitanje, a to je pitanje Кosova i Metohije. Jer ono što ne znaš jeste da je Кosovo i Metohija temelj naše kulture, duhovnosti, pismenosti, državnosti… Tebe za Кosovo vezuje samo da razmišljaš o procenitma. Sistemu daš-dam. Za tebe je Кosovo i Metohija pitanje tendera, a ne pitanje istorije. Sistem je – dajte mi mrvice, biću zadovoljan.

Na kraju, želim da ti dam jedan dobronameran roditeljski savet, imajući u vidu da je razlika imeđu nas dvojice nešto manje od 20 godina. Moram da ti kažem da je tvoje vreme (politički mandat prim.red.) isteklo. U interesu i države i društva i Кosova i Metohije mislim da ti je vreme da se povučeš. Što pre to uradiš, biće lično za tebe i bezbolnije i bezbednije. Savet ne moraš da prihvatiš, ali makar malo razmisli o njemu.

dr Marko К. Jakšić
Nekadašnji narodni poslanik i
član predsedništva
Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije
„Otadžbina“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.