„Svaka nova kuća na KiM za nas je svetinja“

Pred srpske parlamentarne izbore 21. juna, koji još uvek nisu potvrđeni da će se održati i na Kosovu, uprkos tome što je kampanja uveliko u toku, pomoćnici direktora Kancelarije za KiM, već nekoliko dana obilaze sredine nastanjene Srbima na Kosovu.

Kako je i najavljeno, pomoćnik Petar Petković, u toku prepodneva boravi u Gračanici. On je u društvu lokalnih funkcionera – kosovskog gradonačelnika Srđana Popovića, predsednika privremenog organa prištinske opštine u srpskom sistemu, Ljubinka Karadžića, rukovodilaca institucija, te kandidatima SNS sa Kosova za srpski parlament.

Ekipa RTV Kima pratila je posetu ovog zvaničnika tokom obilaska izgradnje Narodne biblioteke i stanova u Gračanici.

„Upravo ovakav prelep spomenik kulture, i da kažem literarni hram, gde će se napajati znanjem svi iz centralnog Kosova – i stari i mladi je nešto što je neophodno Gračanici, nešto što će omogućiti da ljudi koje ovde dolaze, mogu da crpe nova znanja“, kazao je Petković.

Ljubinko Karadžić je naveo da će radovi na izgradnji nove zgrade narodne biblioteke biti završeni do kraja meseca, te da će u toku leta knjižni fond biti preseljen u novu zgradu.

Izgradnju biblioteke zajednički finansiraju, kako RTV Kim javlja, Kancelarija za KiM i kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak.

Obilazeći 36 stanova za socijalno ugrožena lica, čiju izgradnju finansiraju kosovska opština Gračanica i Ministarstvo za zajednice i povratak i čija izgradnja se očekuje da bude završena za oko mesec i po dana, Petković je kazao:

„Svaka nova kuća na Kosovu i Metohiji za nas je svetinja zato što ona predstavlja simbol potpune opredeljenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, da ostane i opstane u ovoj našoj prelepoj južnoj srpskoj pokrajini“.

„Iz dana u dan život u Gračanici je mnogo bolji nego što je bio pre“, kazao je gradonačelnik Popović, podsećajući na to da je prethodno izgrađeno još 36 stanova i 30 kuća, ali da ovi funkcioneri svojim zalaganjem na tome neće stati.

„I naravno ono na čemu ćemo institirati i raditi je da ostavimo što je mnogo bolji život za budućnost naše dece“, kazao je Popović.

Ovi zvaničnici takođe su obišli i šest socijalno ugroženih porodica u Gračanici, Badovcu, Lapljem selu i Sušici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.