Osmani sa političkim partijama o datumu izbora SO Zvečan i Leposavić

osmani i predstavnici so zvečan i leposavić
FOTO: Kabinet kosovske predsednice

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, održala je danas u Prištini konsultativni sastanak sa političkim partijama o datumu održavanja vanrednih izbora za Skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Kosovska vlada prethodno je 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine, zbog, kako su tada naveli, njihove nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa.

Iz kosovske vlade, međutim, do sada nije saopšteno da li su, kada i da li će raspustiti skupštine opština Severna Mitrovica i Zubin Potok.

Iz kosovskog predsedništva nije saopšteno ko je prisustvovao ovom sastanku, već samo da je on održan, „u okviru zakonskih obaveza“.

Osmani je danas još jednom potvrdila da je CIK spreman za organizaciju izbora u ovim opštinama, te poručila da će institucije preduzeti adekvatne mere „kako bi građani, bez obzira na etničku pripadnost ostvarili svoje ustavno pravo glasa“.

Osmani će, kako su naveli, odluku o datumu doneti u „zakonskom roku“.

Vanredne lokalne izbore na Kosovu izazvala je nova kriza sa tablicama nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, a koja je kulminirala izlaskom Srba iz gotovo svih kosovskih institucija, uključujući i četiri gradonačelnika u opštinama na Severu.

Odbornici SO Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ostavke su podneli istovremeno kad i gradonačelnici – 6. novembra, a samo dan nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova doneli odluku da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, uz uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

CIK je potom otpočeo pripreme za izbore, a Srpska lista poručila je da na njima neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje su naveli da podržavaju ovu stranku.

Da su vanredni lokalni izbori za četiri opštine na Severu „osuđeni na propast“ jer bez Srba nemaju nikakvog smisla, gotovo istovremeno je poručio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Iako je za sada poručuju da neće učestvovati na izborima, predstavnici Srpske liste su ipak preuzeli mandate u kosovskoj skupštini, a svega nekoliko dana nakon što su sada već bivši poslanici iz iste stranke odlučili da napuste parlament, u istom danu kada su i Srbi sa Severa Kosova napuštali kosovske institucije.

Oni su ovaj potez, zajedno sa Petkovićem, protumačili kao tehničku verifikaciju mandata čime su, kako tvrde predupredili pokušaj kosovskog premijera da uvede „svoje Srbe“.

Sa druge strane, Partija kosovskih Srba (PKS) prijavila se ovog ponedeljka za učešće na vanrednim lokalnim izborima u Leposaviću, potvrdio je istog dana za Glas Amerike predsednik te partije, Aleksandar Jablanović.

On je, međutim, sredinom novembra, a nakon sastanka sa kosovskom predsednicom u vezi sa datumom zakazivanja izbora kazao da „trenutno nema uslova da se ti izbori održe“.

On je, međutim pozivajući se na svoje izvore, ove nedelje ujedno kazao za Glas Amerike da očekuje da će na izborima ipak učestvovati i Srpska lista.

Podsetimo, Centralna izborna komisija (CIK) je na sednici održanoj u ponedeljak donela odluku o dopuni i izmeni Odluke o određivanju rokova za izborne aktivnosti za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama na Severu, kojom je rok za prijavu za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata, za koji se očekivalo da se završi 21. novembra, odložen do 25. novembra.

CIK je ujedno u ponedeljak saopštio da se PDK prijavio za učešće na vanrednim izborima i dostavio imena četiri kandidata za gradonačelnike na Severu, a da je Građanska inicijativa Mitrovica podnela zahtev za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.