CIK produžio rok za prijavu stranaka za izbore na Severu

Foto: info.ks. net

Vest je ažurirana

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

U međuvremenu održana je sednica CIK-a na kojoj je odlučeno da se rok za podnošenje prijava za overu političkih subjekata i kandidata pomeri za 25. novembar, prenosi Gazeta Express pozivajući se na saopštenje CIK-a.

Rok za donošenje odluke CIK-a o overi političkih kanditata takođe je pomeren – sa 26. na 28. novembar.

Pomeren je i rok za imenovanje opštinskih izbornih komisija u četiri opštine u kojima će se izbori održati na 28. novembar.

Ujedno, CIK je izvestio da je od otvaranja roka za podnošenje zahteva za overu političkih subjekata do danas, primljena dva zahteva. Demokratska stranka Kosova prijavila se za učešće na vanrednim izborima i dostavio imena četiri kanditata za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Drugi politički subjekat koji je podneo zahtev za učešće na izvorima jeste Mitrovačka građanska inicijativa.

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog)

Stranka „Samoopredeljenje“ zatražila je da se održi vanredna sednica CIK-a radi odlaganja roka za registraciju političkih partija na vanrednim izborima za gradonačelnika opština na severu Kosova, potvrdili su iz CIK-a za Gazeta Express.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi (Valmir Elezi) rekao je za Gazeta Express da se bave pitanjem izmene rokova izbornih radnji.

„Obaveštavam vas da se rešava pitanje promene nekih rokova za izborne aktivnosti, uključujući i rok za podnošenje zahteva za overu političkih subjekata i kandidata koji žele da učestvuju na ovim izborima, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti u toku dana“, saopštio je Eljezi.

Eljezi je precizirao da je do danas u 14 časova CIK prihvatio jedan zahtev za overu za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice.

„CIK je do danas prihvatio jedan zahtev za overu za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica. Politički subjekt Mitrovačka građanska inicijativa podneo je zahtev za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica“, rekao je Eljezi.

Član stranke Samoopredeljenje Aljim Rama (Alim Rama) potvrdio je da je ova stranka predala zahtev CIK-u.

Rama je ujedno negirao da je zahtev vezan za politička dešavanja u Briselu i mogućnost povratka Srba u kosovske institucije.

„Ne, to nema nikakve veze sa ovim jer sam pokrenuo ovo pitanje prošlog utorka. U svom zahtevu sam izneo razloge zbog kojih smatram da ovi rokovi nisu pravilno planirani i to je prvi put da nisu prošli kroz opštinska izborna veća“, rekao je Rama za RTV Dukađini, prenosi Gazeta Express.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.