Vučić: SL sama postavila uslove, nema povratka u institucije dok se ne ispune; Ne verujem da ću se sastati sa Kurtijem

Vučić Pariz
FOTO: Printscreen/TV Pink

Dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama. Razgovaralo se i o situaciji na Kosovu, ali postoje stvari o kojima ne može javno da govori, kazao je medijima predsednik Srbije, nakon sastanka sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom. Uoči susreta sa Žozepom Boreljom, saopštio je da se najverovatnije neće sastati sa kosovskim premijerom, a povodom medijskih spekulacija o planu da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana, poručio da „o’ ta posla nema ništa“, te da „nije idiot“.

Nije sve za javnost uvek

Vučić je u Parizu gde učestvuje na mirovnom forumu kazao da je poneo sva dokumenta o stavovima Republike Srbije.

Govoreći o Kosovu, kazao je da je na sastanku pričao o ozbiljnosti pristupa i želji da se stabilizuje situacija, ali i o frustraciji naroda i kako izgleda kada neko ne želi da ispuni 10 godina ono što je potpisao i morao. Kaže i da je Makronu rekao da „srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi“.

Povodom mogućeg susreta sa Kurtijem tokom boravka u Parizu kazao da je postojala mogućnost, da je uvek spreman, ali i da ne veruje da će doći do sastanka.

Sastanak sa Vučićem u Parizu sinoć je kao mogućnost najavio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Iako izostaje potvrda o ovom susretu, iz EU je potvrđeno da će se sutra u Parizu bilateralno sastati visoki predstavnik EU sa Kurtijem, a potom i Vučićem.

Na pitanje da li mu je Makron izneo predlog za rešenje oko izlaska Srba iz institucija, te kako dalje, Vučić je potvrdno odgovorio, ali bez iznošenja drugih detalja ponovio da su o mnogo toga razgovarali.

Vučić je, sa druge strane, podsetio na uslove Srpske liste koje je potrebno da Priština ispuni da bi došlo do povratka u institucije – formiranje ZSO i ukidanje odluke o preregistraciji na RKS.

„Sada je mnogo teže. Kako ću ja sutra da im kažem – ‘sada se vratite u institucije’. Srećom oni su sami postavili uslove. Nema od ta posla ništa dok se ne ispune oba uslova“, dodao je Vučić, ali i, sa druge strane, kazao da nikada nije optimista kada je u pitanju odnos sa Prištinom.

„Evo predsedniče izvoli – je li ovde piše KS/RKS“

Vučić je ujedno potvrdio da je danas Makronu doneo dokumenta u vezi sa pitanjem registarskih tablica, te je podsetio na Briselski sporazum iz 2016, kojim se nalaže mogućnost preregistracije i na KS i na RKS.

„Doneo sam i rekao sam mu – ‘evo predsedniče, izvoli – je li ovde piše KS/RKS’ – ‘pa piše'“, preneo je Vučić deo razgovora sa Makronom.

Sa druge strane, podsetio je da je Priština ukinula KS tablice 2020, te saopštio da Kurti ne želi da ih ponovo uvede jer su one statusno neutralne.

„Samo to tražimo, samo tražimo ono što piše. Samo niko da nam ne izmišlja ono što ne piše“, poručio je Vučić.

On je i danas podsetio na svoje navode da su mu letos međunarodni zvaničnici rekli da će „preduzeti brigu oko tablica“, odnosno da „ubede Kurtija da se sve reši drugačije“.

„Kao što vidite, nije se rešilo ništa“, dodao je.

O ZSO u okviru francusko-nemačkog plana: Nisam idiot, nema ništa o’ ta posla

Upitan je o medijskim spekulacijama o postojanju plana u dve tačke, odnosno da se Srbija saglasi da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana.

„Je li vi to ozbiljno. Je l’ ste vi čuli da smo mi na non-pejper odgovorili non-pejperom“ – odgovorio je Vučić pitanjem.

„Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo u nekakav zaključni sporazum, a to je trebalo da bude poštovano prvim sporazumom“, dodao je Vučić.

Kaže da „nije idiot, ali i da „nema ništa o’ ta posla“.

Hovenijer je s pravom uplašen, kao što sam i ja

Vučić je prokomentarisao i jučerašnje navode američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovenijera, koji je zatražio da se hitno krene sa razgovorima o formiranju ZSO, ali i da je posebno zabrinut zbog novčanih kazni koje će se, prema najavi kosovske vlade, izricati onima koji nisu prešli na RKS od 21. novembra.

„Gospodin Hovenijer je s pravom uplašen, kao što sam i ja“, poručio je Vučić.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.