EU potvrdila: Borelj sutra u Parizu prvo sa Kurtijem, pa sa Vučićem

Borelj Vučić Kurti
Ilustracija/FOTO: Žozef Borelj/Tviter

Visoki predstavnik Evropske unije, Žozep Borelj, boraviće danas i sutra u Parizu gde će učestvovati na mirovnom forumu. Na ovom forumu učestvuju i kosovski premijer i predsednik Srbije, a iz Evropske unije potvrđuju da će se sa njima odvojeno susresti Borelj.

Iz Evropske unije najavili su da će se Borelj prvo sastati sa Aljbinom Kurtijem, a zatim i sa Aleksandrom Vučićem u svojstvu „moderatora za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“.

Da će do ovih susreta doći potvrdio je i portparol Evropske unije, Peter Stano, poručivši da je reč o „nastavku napora EU da pomogne Beogradu i Prištini u deeskalaciji, smirivanju trenutnih tenzija i napredovanju dijaloga“.

I srpski predsednik Aleksandar Vučić juče je saopštio da putuje u Pariz, te najavio upravo susret sa Žozepom Boreljom, ali i sa Miroslavom Lajčakom, kao i moguće razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

„Da vidimo šta je to što možemo da uradimo kako bismo umirili tenzije“, kazao je.

S druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti, osim što je potvrdio učešće na mirovnom forumu, najavio je i mogući sastanak sa srpskim predsednikom.

„Pored posla i večere tokom ovog prestižnog foruma, možda će doći i do trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije koji je takođe tamo pozvan“, saopštio je Kurti u video poruci objavljenoj juče na Fejsbuku, navodeći da su na stolu dva predloga – njegov i francusko-nemački.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.