Zemaj: Od danas na terenu 75 sanitarnih inspektora

FOTO: Kosova Today

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je juče da će se intenzitet inspekcija pojačati, te da će od danas na terenu biti 75 sanitarnih inspektora koji će nadgledati koliko se poštuju zaštitne mere protiv koronavirusa.

Iako se pre samo tri dana zahvaljivao građanima zbog toga što je Kosovo među prvih sedam u borbi protiv kovid-19 u svetu, Zemaj je juče apelovao na njih da poštuju mere, jer se „kriva zaraze povećava u Evropi i svetu”, a „Kosovo ne može ništa prepustiti slučaju”.

U svom saopštenju zatražio je od Kosovske policije i inspektorata, da zajedno sa opštinama i štabovima za vanredne situacije, „hitno deluju” kako bi sprečili pogoršanje situacije.

Najavio je da će se intenzitet inspekcija pojačati, i ujedno istakao da će se novčane kazne izricati shodno Zakonu o suzbijanju i sprečavanju pandemije covid-19, te da „neće biti dozvoljeno zaobilaženje zakona, koji se mora strogo sprovoditi”.

Precizirao je da će od danas 75 sanitarnih inspektora raditi na terenu, i najavio da će od Kosovske policije zahtevati da produži radno vreme na 12 časova.

Zemaj je podsetio na to koje se mere moraju poštovati u ugostiteljskim objektima – udaljenost između stolova, održavanje higijene, nošenje zaštitinih maski od strane zaposlenih, ali i gostiju, i istovremeno upozorio ugostitelje koji organizuju proslave, venčanja i druga porodična okupljanja da će bez upozorenja njihovi objekti biti zatvarani.

„Tamo gde postoji nemar, gde se nastavljaju venčanja i druga porodična okupljanja, biće zatvaranja, bez upozorenja, u suprotnom biće neophodne nove mere”, naglasio je Zemaj.

Podsećamo, Hoti je u nedelju upozorio na mogućnost pooštravanja mera, zbog toga što je, kako je tada rekao, „rizik od novog talasa kovid-19 veoma visok”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.