Osamnaest godina od zločina na Bistrici

Vest je ažurirana

Danas se navršava 18 godina od ubistva dva srpska dečaka u Goraždevcu. Ubijeni su iz automatskog oružja, rafalom, dok su se na letnjem raspustu kupali u seoskoj reci Bistrici. Teško je ranjeno još četvoro dece. Ubice nisu pronađene, a istraga je obustavljena 2010. godine.

U oružanom napadu 13. avgusta 2003. godine, na obali Bistrice, kraj Goraždevca, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19). Pantelija Dakić (12) je povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

U međuvremenu saopštenjem se oglasio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

On je podsetio, da se danas obeležava 18 godina od kako je naveo, „neizmerne tuge i bola zbog bezumnog terorističkog napada na srpsku mladost u Goraždevcu“.

„Zločin u Goraždevcu jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih misija na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Gracku, ubistva porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš-ekspres“, kod Podujeva“, poručio je Petković.

Podsetio je direktor Kancelarije za KiM, „na obećanje tadašnjeg šefa UNMIK policije da će prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice“, te da napadači na srpsku decu ni do danas nisu pronađeni.

„Neuspeh međunarodnog pravosuđa u rasvetljavanju zločina nad srpskim stanovništvom, nizbrisiva je mrlja na obrazu onih, čiji su osnovni zadatak i dužnost bili uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji“, naveo je.

Kaže i da zločin u Goraždevcu ne sme i neće biti zaboravljen.

Dodao je i to da će nastaviti da se bore za trajnu stabilizaciju prilika na KiM, ali i poručio međunarodnoj zajednici i kako je naveo u saopštenju, komšijima Albancima da treba da znaju da  budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može da se gradi „na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine“.

Najteže povređeni Bukumirić je prebačen u francusku bolnicu u Južnoj Mitrovici, a na putu do bolnice, napadnuto je i vozilo hitne pomoći. Nakon prve operacije, Bukumirića bez znakova života, ponovo hitno prebacuju u drugu bolnicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a odatle helikopterom na VMA u Beogradu, gde šest dana provodi u komi i preživljava četiri teške operacije.

Osamnnaest godina kasnije – ubice nisu pronađene, dok su Specijalno tužilaštvo Kosova i EULEX 2010. godine obustavili istragu usled toga što ona „nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih”.

Danas će, kao i prethodnih godina, na goraždevačkom groblju i u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, biti služen pomen dečacima Ivanu i Panteliji.

Osamnaesti po redu parastos od godišnjice ubistva u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice, sa početkom od 10 časova, služiće vladika Raškoprizrenski Teodosije.

Više o samom napadu na goraždevačku decu 2003. godine, kao i na selo tokom 2015., čitajte u vestima:

Sedamnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu

Sedamnaest godina od zločina nad decom u Goraždevcu

Šesnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu i Beogradu

Parastos ubijenoj deci u Goraždevcu: Sačuvajmo domove u Metohiji

15. parastos ubijenoj deci na Bistrici

14 godina od ubistva dece u Goraždevcu

Goraždevac u magli: „Tata, napali su selo“

Goraždevac: Kamenje koje se kotrlja 12 godina

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.