Sedamnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu

Foto: Politika

Vest je ažurirana

Danas se navršava 17 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu. Iz automatskog oružja, rafalom, ubijena su dva đaka i još četvoro dece je teško ranjeno, dok su se tokom letnjeg raspusta kupali u seoskoj reci – Bistrici. Do današnjeg dana ubice nisu pronađene, istraga je obustavljena još pre 10 godina.

U oružanom napadu 13. avgusta 2003. godine, na obali Bistrice, kraj Goraždevca, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19). Pantelija Dakić (12) je povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni. Najteže povređeni Bukumirić je prebačen u francusku bolnicu u Južnoj Mitrovici, a na putu do bolnice, napadnuto je i vozilo hitne pomoći. Nakon prve operacije, Bukumirića bez znakova života, ponovo hitno prebacuju u drugu bolnicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a odatle helikopterom na VMA u Beograd, gde šest dana provodi u komi i preživljava četiri teške operacije.

Sedamnaest godina kasnije – ubice nisu pronađene, dok su Specijalno tužilaštvo Kosova i EULEX 2010. godine obustavili istragu usled toga što ona „nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih”.

Danas će kao i prethodnih godina, na goraždevačkom groblju i u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, biti služen pomen dečacima Ivanu i Panteliji.

Sedamnaesti po redu parastos od godišnjice ubistva služiće paroh Nenad Našpalić.

Na Goraždevac je i 2015. godine u dva navrata, 9. jula, odnosno 7. decembra, pucano iz teškog automatskog oružja, srećom bez žrtava, dok je spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici, koji se nalazi u centru Goraždevca, zapaljen i rušen. Napad u decembru osudili su srpski zvaničnicimeđunarodni i kosovski.

U Goraždevcu je u februaru 2016. postavljen obnovljeni spomenik žrtvama NATO bombardovanja i dvojici dečaka stradalih na Bistrici koji je porušen u napadu početkom decembra 2015. godine. Kako je tada naveo RTS, spomenik je obnovila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Đurić: Zatvaranje istrage za ubistvo dva dečaka greh protiv čovečnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, povodom 17. godišnjice zločina na Bistrici izrazo je saosećanje sa žiteljima Goraždevca na čiju je decu pucano, ali i divljenje zbog toga „što uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim mukama opstaju na svojim ognjištima.

„Srpska deca pala su kao žrtve sulude ideologije mržnje, koja nije usmerena ni prema kome određenom, već prema čitavom jednom narodu, njegovoj kulturi i trajanju”, istakao je Đurić.

On se osvrnuo na „neuspeh međunarodnog pravosuđa na KiM”, naglašavajući da „nije rasvetlilo nijedan od zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom nakon 2000. godine“.

„Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mučeništvu mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti“, zaključio je Đurić.

SDP: Zločin koji ne zastareva

Povodom godišnjice zločina u Goraždevcu oglasila se i GI Sloboda, demokratija, pravda.

Ni posle toliko godina ovaj slučaj nije rešen, ubice nisu privedene pravdi. SDP apeluje na policiju, tužilaštvo, EULEX i ostale međunarodne organizacije da povećaju napore kako bi ovaj slučaj resili, jer je ovo je zločin koji ne zastareva, koji se ne zaboravlja i koji zahteva pravdu.

Jevtić: Ko je Pećku Bistricu kod Goraždevca zamutio krvlju nevino ubijene dece

„Pucati na srpsku decu iz zasede dok se igraju i kupaju u reci mogao je samo nečovek pomračenog uma. Zato je ubistvo nevine dece koja još nisu zakoračila u život monstruozan zločin koji ne sme ostati nekažnjen“, navedeno je u saopštenju kosovskog ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića, povodom godišnjice zločina u Goraždevcu.

Navodi da svaki zločin nosi ime i prezime onog koji ga je počinio i da je tužno i poražavajuće da za ubistvo dvanaestogodišnjeg Pantelije Dakića i devetnaestogodišnjeg Ivana Jovovića, kao i teško ranjavanje Đorđa Ugrenovića (20), Bogdana Bukumirića (14), Marka Bogićevića (12), Dragane Srbljak (13), niko nije odgovarao ni posle 17 godina.

Jevtić  apeluje na predstavnike međunarodne zajednice koji su, kako stoji u saopštenju, tada svima garantovali bezbednost i mir ali i na institucije na Kosovu, da urade više kako bi adekvatno kaznili počinioce nedela nad nevinima.

Srpska koordinacija: Ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima su saradnja sa zlom i zločincima

Na stradale i ranjene u napadu u Goraždevcu danas je podsetila i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije.

„Ubistvo srpske dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog tog tragičnog događaja održana je i vanredna sednica Saveta bezbednosti UN. UNMIK je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na oko pedesetoro dece i mladih Srba iz Goraždevca. Policija UNMIK-a je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i stotinak kuća, bez konkretnih rezultata. Ubice dece, i pored nagrade od milion evra i obećanja ondašnjeg šefa UNMIK-a da će ‘prevrnuti svaki kamen da ih nađu’, do danas nisu poznate“, navodi se u saopštenju Srpske koordinacije, podsećajući i na nastavak istrage pod okriljem EULEX-a koja je obustavljena „zbog nedostatka dokaza“.

Pozivaju međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci priveli pravdi.

„Normalizacija odnosa između Srba i Albanaca, ne može se graditi bez suočavanja sa prošlošću, na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji“, zaključuju.

Više o samom napadu na goraždevačku decu 2003. godine, kao i na selo tokom 2015., čitajte u vestima:

Šesnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu i Beogradu

Parastos ubijenoj deci u Goraždevcu: Sačuvajmo domove u Metohiji

15. parastos ubijenoj deci na Bistrici

14 godina od ubistva dece u Goraždevcu

Goraždevac u magli: „Tata, napali su selo“

Goraždevac: Kamenje koje se kotrlja 12 godina

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.