BLOG 517. dan epidemije: Nove mere kosovske vlade, u Beogradu upozoravaju – broj zaraženih „drastično raste“

Na Kosovu se prethodnih dana beleži porast novozaraženih, pa je stoga kosovska vlada donela juče novi palet mera koje na snagu stupaju od 20. avgusta. Ulaz u klubove, noćne klubove, diskoteke i sale za proslave, ali i okupljanja, kao što su festivali, koncerti, a koji imaju kapacitet preko 100 ljudi, kao i organizacija istih, biće dozvoljen samo onim osobama koje poseduje potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i dokaz da su preležali infekciju. Takođe, ovom odlukom kosovske vlade produžen je rad noćnih klubova do 03.00. I u Beogradu upozorenja. Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adzić Vukičević rekla je da broj zaraženih od koronavirusa „drastično raste“ i da je u toj bolnici već smešteno 150 pacijenata.

NIJZ Kosova: Vakcinacijom protiv novog talasa

Kosovski institut za javno zdravlje uputio je danas poziv građanima da se vakcinišu, naznačivši da će samo tako uspeti da svedu na minimum broj inficiranih i preminulih, usled širenja novog talasa virusa Delta soja.

Naznačili su da samo vakcinacija sprečava smrt i ozbiljne komplikacije, koje zahtevaju hospitalizaciju pacijenta.

„Pozitivni slučajevi kovid-19 brzo su porasli u poslednjih nedelju dana! Pored već poznatih mera: nošenje maski, držanje udaljenosti i održavanje higijene, na raspolaganju vam je najbolji, najjeftiniji i najefikasniji metod u borbi protiv kovida – vakcinacija“, poručili su iz ovog instituta.

Ističu i da nijedna od vakcina koje se koriste na Kosovu ne sadrži živi virus, te naznačili da se od njih ne može dobiti kovid.

„Poštovani građani, vakcinišite se! Zaštitite sebe, svoju porodicu, svoju rodbinu, svoju naciju i svoje čovečanstvo od Kovida-19 vakcinom“, apeluje institut.

Srbija: 1.072 nova slučaja infekcije, preminulo šest osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo šest osoba. Zvanično su potvrđena 1.072 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 1.128 novih slučajeva infekcije, preminule tri osobe

Za poslednja 24 sata je na Kosovu zabeleženo 1.128 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tri osobe su preminule, dok je broj testiranih 7.424, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

U kosovskom zdravstvenom sistemu hospitalizovano 247 pacijenata

Od 247 pacijenata koliko ih je hospitalizovano u kovid klinikama i opštim bolnicama, kod 181 je potvrđen kovid, dok je 171 na kiseoničkoj terapiji, a 8 osoba je u teškom stanju.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova (UKCK) ima 107 pacijenata, od kojih 66 potvrđen kovid, a  sa COVID-19 i 86 drugih sa terapijom kiseonika. Na Infektivnoj klinici hospitalizovana su 62 pacijenta, na klinici za pulmologiju – 40, na pedijatriji jedan pacijent a na klinici za ginekologiju četiri pacijenta.

U opštim bolnicama leči se 140 pacijenata, od kojih 135 potvrđen kovid-19, a 85 osoba je na kiseoničkoj terapiji.

U SAD odobrena treća doza vakcine za osobe sa slabijim imunim sistemom (Beta/AFP)

U SAD je odobrena treća doza vakcine protiv koronavirusa za osobe sa slabijim imunim sistemom.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je sinoć da se odluka odnosi na vakcinisane osobe sa oslabljenim imunim sistemom usled transplantacije organa.

„SAD su ušle u novi talas pandemije i FDA je potpuno svesna da su osobe sa oslabljenim imunitetom posebno izložene riziku od dobijanja ozbiljne bolesti“, rekla je vršilac dužnosti šefa FDA Dženet Vudkok.

Ona je rekla da za ostale koji su vakcinisani nije potrebna treća doza i da su oni propisno zaštićeni.

Više od 619.000 ljudi umrlo je u SAD od kovida-19, a broj slučajeva zaraze naglo je povećan zbog širenja varijante delta.

SZO: Trebaju nam svi podaci o kovidu-19, Kina da sarađuje (Beta/AFP)

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u četvrtak da su joj potrebni „svi podaci“ o kovidu-19 za istragu pretpostavke o curenju iz laboratorije u Kini i pozvala sve zemlje, „uključujući Kinu“ da podele podatke o prvim slučajevima.

„Konkretno, da bi se bavili ‘pretpostavkom laboratorija’ važno je imati pristup svim podacima, predvideti najbolju naučnu praksu i razmatrati mehanizme koje SZO već ima“, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, ističući da je Kina nagovestila da SZO deluje pod političkim pritiskom u vezi studija oko porekla koronavirusa.

„Podela podataka i dozvola za ponovno ispitivanje uzoraka… to nije ništa drugačije od onog što tražimo od svih zemalja, uključujući Kinu, da podrže da bi mogli da napredujemo u studiji o poreklu (pandemije) brzo i efikasno“, navela je SZO u saopštenju.

SZO je saopštila da je od „vitalnog značaja“ saznati kako je epidemija kovida-19 počela.

„Na osnovu onoga što smo do sada saznali sledeća serija studija uključiće razmatranje podataka o prvim slučajevima i prvim potencijalnim slučajevima u 2019. godini“, navela je organizacija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.