Oglasio se Petković posle današnje posete Svećlje i Mehaja Jarinju i Brnjaku

Petković na prelazu Merdare
FOTO: Kancelarija za KiM

To što su danas Jarinje i Brnjak kao svoje granične prelaze obišli kosovski ministar odbrane Armend Mehaj i ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja, za direktora Kancelarije za KiM nedvosmislena je provokacija na administrativnim prelazima i još jedan prilog Кurtijeve politike destabilizacije regiona.

Petar Petković u saopštenju ističe da ovaj dolazak za cilj ima da iznudi reakciju Srba na severu Кosova i Metohije.

„Ljudi koji svakodnevno izmišljaju teze o Srbiji kao bezbednosnoj pretnji ne propuštaju priliku da aktivno rade na destabilizaciji i provociranju Srba na severu Кosova i Metohije, i zato očekujemo da međunarodni politički i bezbednosni činioci na terenu konačno stvari nazovu pravim imenom“, naveo je u saopštenju.

„Apsolutno je nedopustivo prisustvo tzv. vojske Кosova na severu koja je u pratnji njihovog ministra tzv. Кosovskih bezbednosnih snaga. Svečlja, Mehaj i njihova pratnja naoružana dugim cevima nema šta da traži ni na administrativnim prelazima niti na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom, jer Priština se, uz međunarodne garancije, na tu vrstu uzdržanosti obavezala. Više puta je i NATO jasno rekao da КBS po sporazumu iz 2013. ne može na sever КiM“.

I dok Petkovića ne čudi to što Priština, kako naglašava, ne poštuje sporazume i dogovore, od predstavnika međunarodnih bezbednosnih snaga očekuje da reaguju kako bi ovakve provokacije bile sprečene i obeshrabrene.

„Zahtevamo da Кfor sankcioniše opasne i neodgovorne prištinske provokacije i demonstracije sile, jer upravo ovakvi incidenti u sebi nose zapaljiv potencijal i mogu da izazovu nekontrolisane i nesagledive posledice. Beograd i predsednik Vučić se sve vreme zalažu za mir i stabilnost regiona, ali nažalost takvo zalaganje ne postoji u Prištini“.

Međutim, ovo nije prvi dolazak ni Svečlje, ni Mehaja na Jarinju i Brnjaku, odnosno na Severu. Premda je prethodnih godina dolazak visokih zvaničnika Kosova na Sever bio pre izuzetak nego redovna aktivnost, nije tako od oktobra prošle godine.

Kada je 4. oktobra prošle godine započela primena sporazuma kojim je tada okončana tronedeljna blokada upravo ovih prelaza, Svećlja je bio taj koji je takođe i tada obišao Jarinje i Brnjak u – prvom danu njegove primene.

Od tada je više puta dolazio na iste prelaze, pojačano od izbijanja rata u Ukrajini, 17. marta, takođe. Poslednji put bio je u aprilu. Mehaj, sa druge strane, nije bio viđan na Severu do nedavno, kada je u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću, posetio porodice poginulih pripadnika OVK 3. maja.

Tada je izostala vidljivija zvanična reakcija iz Beograda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.