Svećlja jutros na prelazima Jarinje i Brnjak

Prvog dana primene sporazuma kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) bio je na Jarinju i Brnjaku.

Potvrđujući njegovo prisustvo jutros na ovim prelazima na Severu, ministarstvo u Prištini je navelo da je na licu mesta hteo da se uveri kako teče početak primene prošlonedeljnog dogovora u Briselu. Osim samih prelaza, obišao je nekoliko policijskih jedinica.

Primena sporazuma započela je bez ikakvih problema na svim graničnim prelazima, potvrdio je i Svećlja, ponavljajući ono što je prethodnih dana moglo da se čuje iz Prištine – a to je da su kosovske vlasti spremno dočekale primenu dogovora i izvršile sve logističke pripreme, pre svega da obezbede i dovoljan broj nalepnica.

Već danima se on zahvaljuje policajcima na, kako se ističe, dosadašnjem zalaganju, uključujući boravak i prisustvo specijalnih policijskih snaga na Severu. Danas se zahvalio zvaničnicima svih institucija, „posebno policajcima na njihovom neumornom radu i neprestanom zalaganju u interesu zemlje, nacionalne bezbednosti i sprovođenju sporazuma“.

Danas su posle 15-dnevne blokade za saobraćaj otvoreni prelazi Jarinje i Brnjak. Srbi su blokirali magistralne puteve kod ova dva prelaza 13 dana nakon što je kosovska vlada 20. septembra donela odluku o primeni reciprociteta, odnosno tada probnih tablica za vozila iz Srbije, i uklanjanja takođe srpskih tablica gradova na Kosovu. Odluku je na dva severna prelaza započela da primenjuje uz prisustvo specijalnih policijskih jedinica. Nakon 10 dana blokade, rešenje je postignuto u Briselu dogovorom o privremenom režimu nalepnica do donošenja konačnog rešenja o tablicama.

Prelaze su danas posetili i timovi EULEX-a i to svih 6 „Zajedničkih tačaka za prelazak“, potvrdio je šef EULEX-a Lars Gunar Vigermark.

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.