Svečlja na Jarinju i Brnjaku, u Prištini stručnjaci za bezbednost upozoravaju na „eskalaciju“ na Severu i „opasnost“ od Srbije

FOTO: Đeljalj Svečlja (Xhelal Sveçla)

Nakon što je Kosovska policija rano jutros saopštila da su na njeno vozilo koje je kontrolisalo zatvoreni put u mestu Šarpelj kod Jarinja, noćas nešto posle tri časa ujutru, u dva navrata bačena pirotehnička sredstva, kosovski ministar unutrašnjih poslova obišao je i Jarinje i Brnjak. Izbrojao je, kako je saopštio, pet uzastopnih napada na policijske službenike na Severu proteklih dana.

„Danas sam obišao pogranične prelaze Jarinje i Brnjak – Šarpelj gde se sinoć dogodio napad, kao i Izvor u Trebićima, gde naša pogranična policija prati blokadu puteva na kojima je ranije bio šverc. I pored 5 uzastopnih napada na policijske službenike, njihov rad se nastavlja istim intenzitetom i sa povećanom budnošću“, naveo je Đeljalj Svečlja (Xhelal Sveçla).

Kaže da su u ranim jutarnjim satima vozila kosovske pogranične policije „napale kriminalne grupe – sa eksplozivnim napravama“.

„Napad se dogodio dok su policajci proveravali krijumčarske rute koje smo zatvorili. Zdravstveno stanje policijskih službenika je dobro i nema materijalne štete. Nastavljamo da se zajedno i sa maksimalnom posvećenošću borimo protiv svake kriminalne grupe koja nezakonitim aktivnostima ugrožava bezbednost naše zemlje“, naveo je Svečlja u saopštenju.

Svečlja je juče u Prištini zajedno sa direktorom policije Samedinom Mehtemijem održao vanrednu konferenciju za medije, saopštivši da je u poslednja tri dana došlo do serije napada na kosovske policijske snage na Severu Kosova.

Mehmeti je tvrdio da su napadi došli sa srpske teritorije. Istu tvrdnju naknadno su izneli i Predsedništvo Kosova i kosovski premijer, a danas i kosovski ministar kulture Hajrula Čeku. Aljbin Kurti je takođe pozvao Srbiju da se „distancira od nasilnih terorističkih napada” na policiju, a slično je poručio i Čeku u kratkoj tviter polemici sa Petrom Petkovićem.

Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Prištinu da se uzdrži od „neodgovornih spekulacija jer bi to moglo da ugrozi stabilnost na terenu“.

Reagovali su i američki ambasador na Kosovu i EU, koji su osudili incidente na Severu i pozvali strane da izbegavaju „nepotrebne spekulacije“.

Međutim, i za najnoviji noćašnji incident sa bacanjem pirotehničkih sredstava na policijski automobil, Kosovska policija navodi da je „osnovana sumnja da su sredstva ispaljena sa teritorije Srbije“.

Kosovski mediji već danima obiluju naslovima o nestabilnom Severu i navodnoj pretnji od strane Srbije i Rusije za bezbednost regiona i Kosova.

Tako je Koha, u sinoćnjem tekstu i prilogu podsetila na ono što je opisala kao „bitke na severu zemlje“ a Sever opisala kao višegodišnje „vruće ognjište“.

„Od posleratnog perioda, kosovska policija i dalje je meta na Severu koji naseljavaju Srbi“, piše u uvodu teksta, u kojem su izlistali incidente: od paljenja Jarinja i Brnjaka nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, preko ubistva policajca Envera Zumberija, podsećanja na davljenje albanskih dečaka i pogibije Albanaca u etničkom nasilju protiv Srba, do bacanja bombi na kancelarije kosovske opštine Zubin Potok i druge prostorije u Zvečanu, opiranja za tablice, itd.

U večerašnjem izveštaju Koha je pribavila mišljenja kosovskih stručnjaka za bezbednost u kojem listom upozoravaju na opasnost od Srbije i Rusije za navodni plan izazivanja sukoba i sa sigurnošću predviđaju „eskalaciju“ na Severu.

Niti iz Beograda, niti od strane Srpske liste, nema značajnijih reakcija na najnovija dešavanja, ali ni na ove optužbe.

Jedino je ranije ove nedelje srpski predsednik, Aleksandar Vučić, u kraćem video obraćanju naglasio da je ubrzana kampanja „žigosanja Srbije“, misleći konkretno na optužbe koje u kontinuitetu dolaze iz Prištine i Podgorice. Radije ću biti vuk samotnjak, nego nemoralna hijena i muva zunzara, kazao je ovaj državnik.


Šta se događalo ove nedelje, podsetite se u:

KOHA: Na Severu napadi na KP, stručnjaci strahuju od eskalacije situacije, cilj da se izazove novi sukob na Balkanu

Čeku Petkoviću: Prestanite sa terorističkim napadima na našu policiju, izvinite se za genocid, SPC dobrodošla da se tome pridruži

KOHA o „bitkama“ na Severu: Sever godinama vruće ognjište

Kosovska policija: Gađali nas petardom kod Jarinja iz pravca Srbije

Američki ambasador i EU osuđuju incidente na Severu, ali i pozivaju na uzdržavanje od nepotrebnih spelulacija

Petković: Priština da se uzdrži od neodgovornih spekulacija, može da se ugrozi stabilnost na terenu

Iz Prištine optužbe na račun Srbije za incidente sa Kosovskom policijom na Severu

Kallxo: Zbog uviđaja put ka Brnjaku blokiran

Pucano na pograničnu policiju kod Gazivoda; Za tri dana četiri napada na policiju na Severu

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.