Bajram Begaj novi predsednik Albanije

Bajram Begaj izabran je danas za novog predsednika Republike Albanije sa 78 glasova za, 4 protiv i 1 uzdržanim u Skupštini Albanije.

Za izbor novog predsednika, predloženog uz potpise 37 poslanika Socijalističke partije, na današnjoj plenarnoj sednici u četvrtom krugu glasala su 83 poslanika Skupštine.

Socijalistička partija je iznela razloge zbog kojih bi predložena kandidatura Bajrama Begaja, trebalo da bude izabrana na čelu države.

KoSSev: Nakon izbora Begaju je stigla čestitka od kosovaske predsednice Vjose Osmani.

„Srdačne čestitke novoizabranom predsedniku Albanije g. Bajramu Begaju! Želim vam uspeha u novoj i veoma važnoj ulozi. Radićemo zajedno na daljem produbljivanju bratskih odnosa između Kosova i Albanije, kao i na približavanju naših zemalja EU“, napisala je na Fejsbuku. Čestitke su stigle i od drugih kosovskih zvaničnika i političara, kao i od ambasade SAD u Tirani.

Između ostalog, u uslovima predviđenim Ustavom, u dokumentu se navodi da „Begaj odražava sve vrednosti da bude šef države i predstavnik interesa i jedinstva naroda kao i javnog dobra i poseduje sve kapacitete za vršenje nadležnosti predsednika Republike Albanije.

Bajram Begaj ispunjava uslove predviđene članom 86. Ustava i to: po rođenju je albanski državljanin i nikada se nije odrekao svog albanskog državljanstva; Rođen je u Rogožini, 20.03.1967. godine, ispunjava uslov starosne dobi definisanim ustavnom odredbom, ima stalno prebivalište na teritoriji Republike Albanije u poslednjih 10 godina.

„Bajram Begaj uživa ugled u društvu kao ličnost visokog etičko-moralnog i profesionalnog integriteta i predstavlja sve vrednosti da bude predstavnik jedinstva naroda i da nepristrasno vrši ulogu šefa države“, prenosi RTK2 izveštaj agencije ATA.

„S obzirom na navedeno i ocenjujući da kandidat kojeg predlažemo za predsednika, ispunjava sve ustavne i zakonske kriterijume; odražava sve vrednosti da bude šef države i predstavnik interesa i jedinstva naroda, kao i javnog dobra; poseduje sve kapacitete za vršenje nadležnosti predsednika Republike Albanije, ovaj predlog iznosimo u parlamentarnu proceduru uz uverenje da će ovu kandidaturu podržati poslanici Skupštine Albanije”, kaže se u zahtevu grupe SP.

Predsednik Albanije Iljir Meta potpisao je danas dekret za razrešenje general-majora Bajrama Begaja sa dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Albanije, kao i oslobađanje iz aktivne službe u Oružanih snaga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.