Predstavnici institucija i privrednici u Gračanici protestom iskazali nezadovoljstvo

Protesti u Gračanici
Foto: RTG

Svoje nezadovoljstvo zbog novonastale situacije i povećanja takse Prištine na 100%, iskazali su danas radnici opštine Gračanica, Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici, Doma kulture Gračanica, kao i vlasnici ugostiteljskih i trgovinskih radnji.

Gradonačelnik opštine Srđan Popović istakao je da će Srbi nastaviti mirnim protestima da iskazuju svoje nezadovoljstvo i izrazio je nadu da će ove mere uskoro biti ukinute.

”Mi ćemo mirno i dostojanstveno da nastavimo sa protestima. Nadamo se da će uskoro ove mere biti ukinute. Svi sami znamo šta te mere mogu značiti i koliko mogu da ugroze ostanak i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Danas su zatvorene sve prodavnice i javni objekti, a mi ćemo ubuduće da pratimo situaciju i ponašaćemo se u skladu sa tim,” izjavio je Popović i dodao da za sada nije stigao nikakav signal iz Prištine da će ove mere biti ukinute.

Svoje nezadovoljstvo izrazili su i radnici KBC Priština-Gračanica, tako što su se na par minuta okupili u hodniku bolnice, kako bi ipak bili uz svoje pacijente. Lekari Kliničko-bolničkog centra su apelovali na Svetsku zdravstvenu organizaciju da što pre reaguje, jer lekova i medikamenata ima još za svega sedam dana.

Protest KBC Gračanica
Foto: RTG

”Okupili smo se danas da iskažemo protest na uvođenje mera institucija Kosova, koje bitno utiču na snabdevanje i pružanje zdravstvenih usluga svim našim osiguranicima i celokupnom građanstvu.“

„Pored toga, okupili smo se i da apelujemo na celokupnu evropsku i svetsku javnost, a posebno na Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja bi trebalo da bude upoznata sa ovom situacijom, jer se ovo tiče i njihovog domena rada,” kazao je prof. dr Dragiša Rašić.

”Imamo neke zalihe, ali kako vreme prolazi naša zabrinutost raste, zato što zalihe nisu neiscrpne. Ako se nešto ne organizuje u dogledno vreme, mislim da nam preti blaga humanitarna katastrofa. Mislim da bi u sledećih sedam dana mogli da funkcionišemo bez problema i da proces rada za sada nije doveden u pitanje,” istakao je prof. dr Nenad Šulović.

Obustavom rada na sat vremena, svoj protest su iskazali i zaposleni u Domu kulture u Gračanici.

protest Gračanica
Foto: RTG

”Obustavili smo rad na sat vremena jer time želimo da ukažemo na problem koji imamo sa komplikovanom i samovoljnom birokratijom u Prištini,” izjavio je Aleksandar Gudžić, predstavnik Doma kulture.

U znak protesta, na sat vremena, danas su bila zaključana vrata na svim trgovinskim i ugostiteljskim objektima u Gračanici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.