Uskoro saslušanje Dardana Gašija i Endrita Šalje

Pucnjava kod ljimaja
Foto: Koha

Zamenik premijera Kosova Dardan Gaši, ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja i drugi pojaviće se pred sudom početkom februara zbog pucnjave iz vatrenog oružja do koje je došlo tokom proslave povodom oslobođenja optužbi za korupciju zamenika kosovskog premijera i kopredsedavajućeg Pregovaračkog tima Fatmira Ljimaja u septembru 2017. godine, prenose kosovski mediji. Pucnjava se dogodila u prostorijama čiji je vlasnik Fatmir Ljimaj, koji je tada bio ministar transporta, pošte i telekomunikacija, u selu Banje u Mališevu.

„Zbog zainteresovanosti medija o predmetu P. br. 197/2018, obaveštavamo vas da je Osnovni sud u Đakovici, ogranak u Mališevu, zakazao prvo ročište protiv optuženih E.Š. i D.G. itd. za krivično delo ‘neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja’ iz člana 374. stav 1. Krivičnog zakona Republike Kosovo. Ročište će se održati 11. februara 2019. godine u ogranku Mališevo,“ navodi se u saopštenju za štampu Osnovnog suda u Đakovici.

Kosovski mediji prenose da je reč o zameniku premijera Kosova Dardanu Gašiju i ministru trgovine i industrije, Endritu Šalji.

Oni su, kako prenosi Koha, optuženi za neovlašćeno posedovanje oružja nakon što je objavljen video materijal na kojem se vidi kako koriste vatrena oružja.

Bivšem visokom komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a sadašnjem kopredsedavajućem Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, više puta je izrečena oslobađajuća presuda povodom optužbi koje su mu se stavljale na teret.

Apelacioni sud  u Đakovici potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Fatmiru Ljimaju novembra 2018. godine,  čime ga oslobađa od odgovornosti za ubistvo dva albanska civila 1998. godine.

Takođe je oslobođen i za ratne zločine pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i bio je oslobođen optužbi za ratne zločine od strane sudskog veća EULEX-a.

Tada je kosovska KTV objavila video zapis na kojem zamenik kosovskog premijera i ministar dijaspore Dardan Gaši slavi nedavno oslobađanje zamenika premijera Fatmira Ljimaja u slučaju koji se vodio protiv njega zbog korupcije.

Optužnicu protiv državnih zvaničnika koji su pucali potvrdio je tužilac Ismet Tofaj za Gazetu Express.

„Podignuta je optužnica protiv šest osoba,“ rekao je Tofaj.

Međutim, tužilac Osnovnog tužilaštva u Đakovici odbio je da bilo kakve dodatne detalje ponovivši da je optužnica podnesena protiv šest osoba koje su učestvovale u pucnjavi u selu Banje u Mališevu.

Po navodima pojedinih medija, na ovoj optužnici se nalaze i bivši predsednik Srbice Sami Ljuštaku, kao i Behar Amerlahu, Fadilj Demiri i Šerif Kastrati.

U kosovskoj vladi je inače sedam aktulenih ministara pod optužnicama. Optuženi su za različita krivična dela – zloupotreba službenog položaja, posedovanje oružja, nezakonito zapošljavanje, poslovanje i za saobraćajnu nesreću. Na listi lica sa optužnicama i hapšenih su i dva zamenika ministra, dok probleme sa zakonom imaju i neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.