Odobreno učešće još 12 žrtava na predstojećem suđenju Tačiju, ukupno 32

Sud za zločine pripadnika OVK u Hagu odobrio je učešće još 12 žrtava u predstojećem procesu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci) i trojice saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada je odobrio učešće ukupno 32 žrtve na suđenju bivšem komandantu OVK Tačiju i trojici saoptuženih članova glavnog štaba OVK.

Taj bi se broj mogao povećati, jer je proces prijavljivanja žrtava još otvoren.

Žrtve će, prema odluci suda, zastupati britanski advokat Dejvid Loz (David Laws).

Od 12 žrtava, čije je učešće odobreno poslednjom odlukom, dve su direktne, što znači da su ih pripadnici OVK proizvoljno lišili slobode, nezakonito pritvorili, mučili ih, prema njima okrutno postupali i podvrgli ih progonu.

U procesu Tačiju i saoptuženima učestvovaće i još 10 indirektnih žrtava, odnosno članova porodica osoba koje je OVK nezakonito „uhapsila, pritvorila i mučila, a u tri slučaja i ubila“.

Kako piše u odluci sudije za prethodni postupak, Nikolasa Gijua (Nicolas Guillou), objavljenoj na internet stranici suda, direktne žrtve su pretrpele fizičke povrede (rane, polomljena rebra), psihološke traume i materijalnu štetu.

Za indirektne žrtve utvrđeno je da su usled gubitka članova porodica imali psihološke traume.

Jedna osoba je, istovremeno, i direktna i indirektna žrtva, budući da je u pritvoru bila i svedok ubistva rođaka.

Svim žrtvama koje učestvuju u procesu sud će zaštititi identitet zbog, kako je naglasio sudija Giju, „opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK“.

Sudija Giju u poslednjoj odluci nije naveo nacionalnost 12 žrtava.

U prvoj grupi od devet žrtava, čije je učešće sud ranije odobrio, bila su petorica Srba koje je OVK otela i mučila; jedna Albanka kojoj je OVK ubila brata i troje članova porodice muškarca koga je OVK ubila, a čija nacionalnost nije navedena.

Sud nije precizirao koje su nacionalnosti preostalih 11 žrtava koje će biti zastupljene na suđenju.

Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku.

Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Kada će suđenje početi još nije poznato, ali je malo verovatno da će to biti do kraja ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.