Institut GAP: Dešavanja na međunarodnim tržištima direktno se odražavaju na ekonomiju Kosova

FOTO: Institut GAP

Izvor: GAP Institute (Deo izveštaja je izvorno preveden sa albanskog; Naslov je adaptiran)

Institut GAP objavio je danas novi izveštaj na temu „Uticaj rata u Ukrajini na privredu Kosova“.

Rat u Ukrajini izazvao je značajan skok cena robe. Rusija i Ukrajina su među najvećim svetskim izvoznicima određenih glavnih roba, kao što su pšenica, kukuruz, gas, nafta, biljno ulje i đubriva, gde zajedno čine 10 do 40% svetskog izvoza tih proizvoda.

Evropa se posebno oslanja na Rusiju za snabdevanje gasom sa 44% godišnjeg uvoza; ugalj 54%; i nafta od 26%. Slično tome, zalihe pšenice širom sveta su male i nedovoljne da zamene zalihe iz Rusije zbog smanjenih žetvi u 2021-2022, u zemljama poput Kanade ili Sjedinjenih Država, ali i zbog tendencija zemalja poput Argentine da ograniče količinu uvoza pšenice kako bi se zaštitile od domaće inflacije.

Sve ovo ukazuje na značajan rast cena robe tokom 2022. godine, uz očekivanje da će se održati u srednjem roku.

Kosovo je neto uvoznik električne energije, ulja, pšenice, kukuruza, biljnog ulja.Kretanja na međunarodnim tržištima se direktno odražavaju na ekonomiju Kosovo.

Iako Kosovo ima visok stepen energetske nezavisnosti, prošle godine je došlo do značajnog povećanja uvoza i potražnje, sa troškovima od oko 155 miliona evra. Podaci Kosovske carine o potrošnji nafte, u poslednje dve godine, pokazuju da se potražnja za naftom na Kosovu nije promenila, iako postoji značajno povećanje cene.

Dakle, uprkos velikom porastu cena nafte na Kosovu, potražnja ostaje izuzetno visoka.

Takođe, na ekonomiju Kosova utiče i povećanje uvoznih cena prehrambenih proizvoda i sirovina.

U svetlu trenutne situacije, Institut GAP preporučuje da politika vlade bude takva da ne stimuliše potražnju za ovim proizvodima.

U ovom trenutku, smanjenje stopa poreza na lični dohodak za sve građane i podrška inicijativama kao što je povlačenje 30% štednje iz Kosovskog fonda za penzionu štednju može da proizvede negativne efekte na privredu.

Važno je da Vlada sa prihodima prikupljenim izvan plana, kao rezultat visokih cena, dodatno podrži najugroženije grupe u društvu koje su u riziku od pada u siromaštvo, kao što su građani koji imaju koristi od šeme socijalne pomoći, one koji mogu izgubiti poslove itd.

Poljoprivredne subvencije i smanjenje stopa akcize na naftu za poljoprivrednike na Kosovu tokom 2022. godine, izgledaju kao adekvatne mere za pokrivanje rizika da poljoprivrednici ne povećaju proizvodnju ovih useva ove godine, i takva podrška treba da se održi dok se cene ne normalizuju.

Pored toga, energetski akteri bi trebalo da razmotre izbor strategije hedžinga za električnu energiju ove godine, imajući u vidu indikacije za visoke uvozne cene električne energije čak i u srednjem roku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.