Kancelarija saopštila da je sa spomenika u Prilužju uklonjena srpska zastava, KP: Uklonjena je sa opštinske zgrade

FOTO: Kancelarija za KiM

„Grupa mlađih Albanaca ukrala je i zapalila zastavu Srbije sa spomenika palim borcima u srpskom selu Prilužje“, izvestila je juče Kancelarija za KiM. Sa druge strane, iako je Kosovska policija danas potvrdila prijavu za uklanjanje zastave, navode da je zastava uklonjena sa zgrade opštine u ovom mestu.

Kako je juče navela Kancelarija za KiM, slučaj se dogodio, navodno, u vreme kad u selu nije bilo struje usled jakog nevremena.

„Oni su oko 16 sati upali u naselje, došli do spomenika sa srpskom trobojkom, pokidali lanac i ukrali zastavu, koju su potom zapalili u ulici koja vodi ka albanskom delu sela“, tvrde iz ove institucije, dodajući da su ih zbog albanskih pesama koje su pevali, tako meštani i primetili.

Slučaj je, kako su juče naveli, prijavljen policiji i izvršen je uviđaj.

Kancelarija za KiM je istog dana najoštrije osudila „vandalski čin“ i tvrdi da je reč o „još jednom pritisku i provokaciji na račun Srba u ovoj većinski srpskoj sredini koja ima za cilj da ih onespokoji i protera sa kućnog praga“.

„Ovaj vandalski čin albanskih izgrednika pokazuje da u albanskom društvu nema ni trunke poštovanja za vrednosti srpskog naroda“, naveli su iz Kancelarije, naglasivši da upravo na ovaj način „albanski predstavnici ruše sve mostove pomirenja“.

KP: Slučaj uklanjanja zastave prijavljen, ali sa opštinske zgrade

U odgovoru za KoSSev, Kosovska policija danas potvrđuje da im je juče prijavljen slučaj uklanjanja zastave, ali sa zgrade opštine.

Službenik u Kancelariji za informisanje i odnose sa javnošću Regionalne policijske uprave u Južnoj Mitrovici, Iljmi (Ilmi) Prekazi, u izjavi navodi da za sada nisu poznati ni osumnjičeni, a samim tim ni njihova nacionalnost, kao ni identitet.

On je potvrdio da je u prijavi policiji navedeno da su incident navodno izazvali mladići između 14 i 15 godina, ali da to policija još uvek nije utvrdila.

Takođe, policija nema ni informaciju o oštećenju ograde od spomenika, ali je naglasila da se zastava koja je uklonjena, zapravo nalazila na zgradi opštine i da slučaj još uvek istražuju.

FOTO: Kancelarija za KiM


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.