Odbijene žalbe advokata, uhapšeni u akciji Kosovske policije 28. maja ostaju u pritvoru

Objekat Apelacionog suda Kosova
Objekat Apelacionog suda Kosova

Apelacioni sud Kosova odbio je žalbe advokata na meru određivanja pritvora osumnjičenima uhapšenim u akciji Kosovske policije 28. maja, prenosi RTK2.

Kako je navedeno u saopštenju Apelacionog suda Kosova, mera jednomesečnog pritvora za 31 osobu ostaje na snazi.

Pritvor za 30 uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“

Specijalno tužilaštvo Kosova, sumnjiči A.V.- B., V.D., I.U. za krivična dela „učešće ili organizovanje kriminalne grupe u vezi sa krivičnim delima  zloupotreba službene dužnosti i ovlašćenja i uzimanje mita”.

I.J., A.I., F.I., B.U., N.J., J.H., A.J., M.J., N.B., J.M. i S.I. su osumnjičeni za krivična dela „učešće ili organizovanje kriminalne grupe u vezi sa krivičnim delima zabranjena trgovina i izbegavanje obaveznih plaćanja carinske takse“.

A.M., A.P., A.H., B.N., B.T, B.L., B.M., B.M., D. S., J.D., K.S., M.M., O.K., R.M., R.K., Z.B. i Z.S., osumnjičeni su za krivična dela „učešće ili organizovanje kriminalne grupe u vezi sa krivičnim delima zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i uzimanje mita“.

U obrazloženju suda se navodi da je mera pritvora opravdana, pošto “postoji rizik da osumnjičeni mogu pobeći kako bi izbegli krivičnu odgovornost, mogu uticati na dokaze ili svedoke ili mogu ponoviti ili počiniti novo krivično delo”.

Podsetimo, u utorak, 28. maja, u ranim jutarnjim časovima specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšeno je 20 policajaca i 10 civila osumnjičenih za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Pored toga, tokom akcije hapšenja privedeno je i 10 građana koji nisu povezani sa širom istragom Policijskog inspektorata Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova i koji se terete da su navodno sprečavali službena lica u obavljanju službene dužnosti. Šestorica od ovih drugih deset civila saslušani su 29. maja i braniće se sa slobode.

Akcija Kososke policije je nastavljena i 29. i 30. maja, i tom prilikom uhapšena su dva policijska službenika D.P. i V.T,i jedna pripadnica Kosovske policije B.T. iz Zubinog Potoka.

Tokom ove policijske akcije, pričinjena je veća materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca, uglavnom na teritoriji Zubinog Potoka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.