Obeležavanje 20. godišnjice bombardovanja

Dvadeset četvrti mart – dan kada je započeto bombardovanje SR Jugoslavije obeležava se širom Srbije u znak sećanja na poginule tokom vazdušnih napada koji su trajali 78 dana. Dvadeset godina kasnije, ovaj dan obeležiće se i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. 

Državna ceremonija obeležavanja 20 godina od bombardovanja biće održana u Nišu. Njoj će prisustvovati državni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, a početak skupa je zakazan za 19.45, što je približno vreme kada su 1999. godine pale prve bombe na Jugoslaviju, prenosi Beta.

U 10 časova, na brdu Straževica u Rakovici, biće odata počast poginulima u bombardovanju.

Vojni sindikat Srbije organizovaće takozvano narodno okupljanje u Kragujevcu, u 19 časova, pod nazivom „Da se zločin ne zaboravi“.

Pre toga, episkop šumadijski Jovan služiće parastos žrtvama, a na Pravnom fakultetu biće otvorena izložba fotografija koju će u Ruskoj dumi organizovati udruženje veterana i pripadnika ruskih bezbednosnih službi okupljenih oko asocijacije „Boevo bratstvo“.

Srpska radikalna stranka u podne u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu organizuje skup na kojem će govoriti Vojislav Šešelj.

Omladina Demokratske stranke Srbije u nedelju u 11 časova u Pionirskom parku postaviće maketu NATO rakete koja na vrhu umesto bojeve glave ima naliv pero, čime na simboličan način žele da pokažu da je cilj bombardovanja i aktuelnog dijaloga isti – prihvatanje secesije Kosova, prenosi Beta.

U Zubinom Potoku, u parku Doma kulture „Stari Kolašin“, tačno u podne će biti održan pomen žrtvama i polaganje venaca na spomenik palima tokom bombardovanja.

U 12:30 časova sledi otvaranje izložbe na kojoj će biti prikazane fotografije o NATO agresiji na Kosovu i Metohiji. Svečana akademija u znak sećanje na žrtve počeće u 18:00 časova u Velikoj sali Doma kulture.

Na akademiji će nastupiti Hor „Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, Divna Ljubojević, kao i  ansambl „Melodi“ i glumci Đorđe Marković i Marija Bergam.

Organizatori ovog programa su Dom kulture „Stari Kolašin“ i Opština Zubin Potok.

Dvadest godina od početka bombardovanja, u Domu kulture u Gračanici, biće obeleženo muzičko-scenskim prikazom „Pogledaj dom svoj anđele –20 godina posle“, koji će izvesti učenici prištinske gimnazije iz Lapljeg Sela zajedno sa svojim profesorima.

„Učenici i nastavnici ove najstarije škole na Kosovu i Metohiji, kroz pesmu, stihove i kazivanja dvadesetogodišnjeg stradanja, žele da pozovu na opstanak i ostanak“, poručila je Ana Kostić, profesorka srpskog jezika i književnosti i scenarista ovog prikaza.

Akademija počinje u 19:30 časova. Ulaz je slobodan.

Dvadeseta godišnjica od NATO agresije obeležiće se i u Severnoj Mitrovici.

Predstavnici lokalne samouprave i Srpske liste u 12 i 44 položiće venac na spomenik „Istine“ u blizini glavnog ibarskog mosta.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović prisustvovaće nizu komemorativnih događaja u okviru obeležavanja 20 godina od početka bombardovanja na SR Jugoslaviju.

Jović će u Zvečanu, u 10 sati, u kabinetu predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan prisustvovati sastanku sa porodicama stradalih u bombardovanju, potom će, u 10:30 sati, položiti venac na Spomenik palim borcima u NATO bombardovanju, a onda u 11 sati i na Spomenik stradalom vojniku u selu Žerovnica.

Jović će učestvovati i na komemorativnoj akademiji u Zubinom Potoku, u Domu kulture „Stari Kolašin“.

O bombardovanju pre 20 godina, kao i onom što je prethodilo čitajte u posebnoj vesti Dve decenije od NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Za kosovske Albance ovaj datum predstavlja „oslobođenje od Miloševićevog režima“ i „obustavu etničkog čišćenja“. O tome čitajte u posebnoj vesti Bombardovanje SRJ 1999: Zaustavljanje genocida ili NATO Agresija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.