Novi rast cena goriva na Kosovu, opozicija ponovo traži smanjenje akciza, a vlada se protivi

Cene goriva
FOTO: Indeksonline

Cene goriva na Kosovu beleže rekordni rast. Litar dizela i benzina popeo se na oko 1,90 evra. Opozicija ponovo traži od kosovske vlade da smanjenji akcize, a dok ministarstvo industrije poručuje da tako nešto nije u interesu građana.

Danas se na kosovskom tržištu litar dizela prodaje od 1,86 do 1,90 evra, prenosi Indeksonline.

Prema poslednjem izveštaju Kosovske agencije za statistiku, inflacija je u maju 2022. godine dostigla 12,5 odsto u odnosu na maj 2021. godine.

Indeks cena ukazuje da je gorivo u maju ove godine poskupela za 45,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Sa novim poskupljenjem stiglo je novo oglašavanje predstavnika opozicije.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), zatražio je danas skupštinsku raspravu o ceni nafte, a upravo zbog naglog povećanja cena. Ujedno je podsetio na zahtev ove stranke za smanjenje akciza na gorivo.

„Danas je prošlo 100 dana od našeg prvog predloga za smanjenje akciza na gorivo i smanjenje PDV-a na osnovne proizvode. Ovaj predlog je odbijen i odbacuje se bahatom moći Kurtija. Cena nafte jutros beleži novi rekord od 1,90 evra po litru, dok je inflacija dostigla punih 13%“, kazao je Abdidžiku, prenosi Koha.

Poručuje da će kriza postati još dublja, ukoliko se ništa ne preduzme.

U međuvremenu se oglasio kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, navodeći da su pozivi opozicije za smanjenje ili ukidanje akcize na naftu pozivi na uvećanje profita trgovaca i da nisu u interesu građana.

„Naprotiv, takva akcija bi samo udebljala profite trgovaca s jedne strane, a sa druge, ograničila mogućnost države da izdržava porodice koje su ugrožene“, naveo je Murati, prenosi Gazeta Express.

Murati je u danas naveo da nijedan potez Kurtijeve vlade nije uticao na povećanje cene nafte. Prema njegovim rečima, poskupljenje je posledica povećanja cene nabavke iz uvoza.

„Zbog toga radimo na odluci kojom se utvrđuje gornja cena i maksimalna profitna marža, jer je u ovakvim izuzetnim situacijama neophodno da Vlada interveniše na tržištu radi stabilizacije cena, što je predviđeno važećim zakonom“, rekao je ministar finansija.

Pročitajte još:

Cene goriva na Kosovu dostigle skoro dva evra po litru

Drastična poskupljenja na Kosovu, potrebna mera da se ukine PDVPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.