Drastična poskupljenja na Kosovu, potrebna mera da se ukine PDV

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa abanskog osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Došlo je do drastičnog poskupljenja goriva, ulja, jaja, povrća i mesa. Osim jabuka, nijedan od osnovnih artikala koje navodi Agencija za statistiku Kosova nije ostao neisplativ. Da bi se ublažila situacija sa cenama, ekonomista Erton Bega rekao je da treba razmotriti mogućnost ukidanja akciza i PDV-a na neke osnovne proizvode.

Istu korpu sa osnovnim prehrambenim proizvodima građani ove godine plaćaju 14 evra skuplje nego pre godinu dana.

Prema izveštaju koji je objavila Kosovska agencija za statistiku, generalno, cene potrošačkih proizvoda u odnosu na prošlu godinu porasle su za 12,5 odsto. Litar ulja prošle godine građani su plaćali jedan evro i 55 centi, a sada je njegova cena porasla na tri evra. Preko jedan evro skuplje se plaća komplet jaja, piletina i junetina. Prema podacima KAS-a, za jedan kilogram paprike prošlog meseca se plaćao tri evra i 82 centa, odnosno dva evra i 60 centi skuplje nego prošle godine. Toliko je porasla cena brašna, hleba, mleka i šećera. Od 24 osnovna prehrambena proizvoda koja su navedena u „Harmonizovanom indeksu potrošačkih cena“ KAS-a, samo cena jabuka je za po 5 centi snižena, a svi ostali proizvodi su poskupeli.

Da bi se ova situacija sa cenama ublažila, ekonomista Erton Bega rekao je da treba razmotriti mogućnost ukidanja akciza i PDV-a na neke osnovne proizvode. On je rekao da je inflacija već povećala budžetske prihode, povećanje za koje smatra da država treba da pretvori u pomoć građanima. Tako je Bega naglasio da bi, ukoliko se smanji PDV, cene proizvoda automatski bile snižene u istom iznosu.

„Ukidanje akciza ili PDV-a na određeni period ili njihovo smanjenje bilo bi odgovarajući korak ka stabilizaciji cena, imajući u vidu ogroman rast cena koji se dogodio poslednjih meseci kao rezultat sukoba u Ukrajini“, rekao je on za Ekonomiju Online.

Došlo je i do povećanja cena goriva. Prema podacima KAS-a, u maju pre godinu dana litar benzina koštao je evro i 8 centi, a litar dizela evro i 5 centi. U subotu je benzin poskupeo na evro i 88 centi po litru, a nafta na evro i 86 centi. Ekonomista Emanuel Bajra rekao je da je Vladi potrebna dinamika da kontroliše nagle oscilacije ovih cena, za koje je rekao da se kreću u skladu sa interesima naftnih radnika.

„Postoji neka vrsta oportunizma jer velike fluktuacije i velike oscilacije cena pojedini dobavljači na Kosovu, u regionu i svuda, vide kao priliku za profitabilnost. „Ovo je zabrinjavajuće“, rekao je Bajra.

Za ovaj jednogodišnji period metar drva za ogrev je poskupeo za skoro 10 evra. Ovo poskupljenje i opozicija smatra ogromnim. Bivši premijer Kosova, ujedno i poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, putem Fejsbuk objave je predložio smanjenje PDV-a sa 18 na 8 odsto za neke proizvode. On je rekao da zakon dozvoljava ministru finansija da proširi listu proizvoda po sniženoj stopi na hranu za ljudsku i životinjsku ishranu.

„Neshvatljivo je zašto ministar finansija posle višemesečnog enormnog poskupljenja ne smanji PDV sa 18 na 8 odsto za ova dobra, kako bi malo smanjio opterećenje porodica“, rekao je Hoti.

Vlada je do sada preduzimala neke mere koje se odnose samo na kontrolu cena goriva, a ne i drugih proizvoda. Konačno, prema nacrtu odluke koju je imala KOHA, izvršna vlast namerava da smanji cenu nafte do 12 centi. Ovim nacrtom odluke ograničena je dobit po litru goriva. Od dva do tri centa biće dobit po litru ulja za veletrgovce, dok će od šest do deset centi biti dobit po litru za trgovce na malo. Ako stupi na snagu, naftne kompanije su upozorile da će zatvoriti pumpe za gorivo. Ovom nacrtu prethodila je odluka Vlade od 1. marta, kojom su utvrđene maksimalne prodajne cene ulja na veliko i malo. Isti je istekao 31. maja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.