Petković obavestio Hila o „spiskovima“ na kojima se nalaze i čelnici SL, razgovarali o zemlji V.Dečana…

FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se danas sa američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom i direktorom Kancelarije za južne i srednje-evropske poslove u Stejt Departmantu Martinom Mekdavelom. Upoznao ih je sa trenutnom fazom dijaloga koji se vodi u Briselu, ali i sa problemima sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu.

Na današnjem sastanku Petković je svoje sagovornike upoznao sa spiskom na kome se, zajedno sa još 72 osobe nalaze i predsednik, potpredsednik i član predsedništva Srpske liste, a koji se sumnjiče za navodno „rušenje sistema Republike Kosovo“.

Petković je ovom prilikom poručio da je reč o „političkom zastrašivanju i odmazdi vlasti u Prištini koja na ovaj način želi da dodatno destabilizuje prilike na terenu“.

Na sastanku se govorilo i o dijalogu u Briselu. Petković je sagovornike upoznao sa koracima koje preduzima Beograd kako bi doprineo iznalaženju rešenja u ključnim odnosima važnim da normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te poručio da je „upitno da li sa druge strane pregovaračkog stola postoji spremnost“.

„Beograd je i u prethodnom periodu pokazao spremnost, otvorenost i fleksibilnost u iznalaženju konstruktivnih rešenja koja treba da pomognu rešavanju otvorenih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine, ali je upitno da li i sa druge strane pregovaračkog stola postoji takva spremnost jer je do sada bila više nego očigledna opstrukcija Prištine“, podvukao je direktor Kancelarije za KiM, navodi se u saopštenju.

Petković je naveo i da je važno da se postigne napredak u oblasti potrage za nestalima i energetici i još jednom istakao da je Beograd posvećen nalaženju održivih rešenja u ovim i drugim oblastima.

Osvrnuo se i na to da je prošlo šest godina od odluke o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, ali i da se devet godina čeka na formiranje Zajednice srpskih opština.

Istakao je i da „smo prethodnih dana svedoci serije incidenata etničke netrpeljivosti“, kao i da je, kako se u saopštenju navodi, od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 184 etnički motivisanih incidenata što onespokojava narod na KiM ali i odvraća potencijalne povratnike“.

„Upravo zbog bezbednosti i smirivanja tenzija na terenu važno je da razgovaramo i Beograd čvrsto veruje da je jedino dijalog mehanizam za rešavanje svih problema“, zaključuje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je danas ujedno izvestila o sinoćnom incidentu u selu Straža kod Novog Brda, kada je, kako su saopštili, na srpske mladiće nožem nasrnuo Albanac. Iz Kosovske policije potvrdili su da su kasno sinoć u Straži povređene dve osobe, ali i naveli da je reč o tuči u kojoj su učestvovale osobe koje su bile pod dejstvom alkohola. Portparol KP za region Gnjilana ujedno nije mogao da potvrdi danas za KoSSev koje je nacionalnosti bio napadač, navodeći da se traga za počiniocima.

Kancelarija je u međuvremenu saopštila da su se proteklog vikenda na prostoru KiM dogodila još dva, kako su naveli, etnički motivisana incidenta – da je obijena crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, a da je vandalizovano i obijeno 11 povratničkih kuća u selu Klobukar u opštini Novo Brdo.

Kosovska policija nije izveštavala ovog vikenda, kao ni danas, o obijanju objekata u Donjoj Gušterici i Novom Brdu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.