NOVA PROMENA: Voz "Kosovo je srbsko" umesto na Merdare, sutra u Vršac

21:15 – Izmena saobraćanja voza:  Od sutra na relaciji Beograd-Vršac

Iako je prethodno najavljeno da će se voz "Kosovo je srbsko" saobraćati na relaciji Niš-Prokuplje-Merdare, iz preduzeća "Srbija voz" kasno večeras saopšteno je da je došlo do izmene saobraćaja. Voz sa motivima manastira i natpisom na 21. jeziku "Kosovo je srbsko", od sutra će saobraćati na relaciji Beograd-Vršac.

Voz će sa železničke stanice "Beograd Dunav" put Vršca krenuti u 7 i 34. 

Razlozi zbog kojih je došlo do nove izmene saobraćanja voza nisu, međutim, saopšteni.

14:10 – Oslikani voz od sutra na relaciji Niš-Merdare

Voz, koji je od prvog dana Pravoslavne Nove godine trebalo da saobraća na direktnoj liniji Beograd-Kosovska Mitrovica – od sutra, pa do 10. februara, prevoziće putnike na relaciji Niš-Merdare-Niš. Voz oslikan motivima iz srpskih manastira, sa njihovim nazivima i natpisom "Kosovo je Srbija" na 21. jeziku, uključujući i albanski, prethodno je saobraćao na relaciji Kraljevo – Požega.  

Voz će iz Niša za Merdare krenuti u 03 i 55. Iz Merdara za Prokuplje – u 8 i 05, potom, iz Prokuplja za Merdare u 10 i 45, a iz Merdara za Niš – u 13 i 20, saopštili su iz preduzeća "Srbija voz". 

O narednim relacijama na kojima će ovaj voz saobraćati javnost će, dodaju, biti naknadno obaveštena.

Sad već čuveni voz, koji je, uz pompeznu najavu, 14. januara u 08:30, krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu – za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški, po odluci premijera Srbije, Aleksandra Vučića, kako bi "sprečio krvave sukobe", a pošto je na ulazu Severnog Kosova boravila specijalna jedinica Kosovske policije, kako bi sprečila upravo ulazak voza.

Slučaj Voz izazvao je između Beograda i Prištine, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najviše tenzije od kada je započeo briselski dijalog.

Šta su tada poručili beogradski i kosovski zvaničnici, kao i šta se događalo tokom 19-časovnog putovanja voza, čitajte u vestima:

Više od 19 sati putovanja: Voz iz Beograda nije ušao na KiM, iz Raške se vratio u prestonicu

Predsednik Srbije: Ako na Kosovu budu ubijali Srbe, ide vojska, svi, ja prvi, nije mi prvi put

Vučić: Specijalne jedinice minirale prugu, poslednje upozorenje Albancima – ne ubijajte Srbe

Mustafa: Srbija kreirala bespotrebnu situaciju nečasnim radnjama da destabilizuje KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.