Kajtazi: Srbija ima stotine špijuna na Kosovu; Jahjaga kandidat za direktora KIA-e

Izvor: Klan Kosova/Zeri (Tekstovi su izvorno prevedeni sa albanskog) Bivši pripadnik obaveštajne službe, Fadilj Kajtazi, kaže da na Kosovu postoje stotine srpskih špijuna, ili agenata. Prema njegovim rečima, svaki put kada srpska obaveštajna služba podriva državu i ruski agenti imaju pristup Kosovu, ali ne direktno, prenosi Kljan Kosova. 

Kajtazi je ove izjave dao u emisiji "Zadnji čas", televizije Kljan Kosova, komentarišući ostavku direktora KIA-e (Kosovske obaveštajne agencije).

"U zapadnom svetu ostavka direktora može biti uobičajena. Što se tiče Balkana, ili u uslovima u kojima je Kosovo – to nije uobičajeno".

Jahjaga, Hisa i Redžepi kandidati za šefa KIA-e

Bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, ambasador Kosova u Makedoniji, Iljber Hisa i bivši savetnik ministara Bajrama Redžepija i Bekima Čolakua – Fisnik Redžepi, pominju se kao potencijalni kandidati za mesto direktora Kosovske obaveštajne agencije. Izvor lista Zeri navodi da se očekuje da će se u narednim danima imenovati jedan od ovih kandidata.

Nakon ostavke aktuelnog direktora KIA-e, Agrona Seljimaja, prema Ustavu, Predsednik, zajedno sa Premijerom, a nakon konsultacija sa Vladom, imenuje direktora agencije.

Zeri je uputio pitanja Kancelariji predsednika i premijera, međutim, nije dobio nikakav odgovor.

Lideri parlamentarnog odbora za nadzor KIA-e kažu da je veoma važno da na ovo mesto bude postavljeno stručno lice, stoga apeluju da imenovanje šefa KIA-e nema veze sa stranačkom opredeljenošću.

Bivša predsednica Jahjaga ima dugogodišnje iskustvo u oblasti bezbednosti, a nekoliko godina, pre nego što je izabrana za predsednicu, bila je zamenica direktora Kosovske policije.

List Zeri kontinuirano je pokušavao u ponedeljak da kontaktira Jahjagu, ali se ona nije javljala na telefon.

Dok je Fisnik Redžepi, koji je bio savetnik bivšeg ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija, a zatim i ministra za evropske integracije, Bekima Čolakua, rekao da ga visoki vladini zvaničnici nisu kontaktirali po ovom pitanju.

"Ne znam, ja sada imam nove obaveze, akademske i stručne, tako da sam potpuno fokusiran u tom pravcu," odgovorio Redžepi.Pročitajte još:

Direktor Kosovske obaveštajne agencije podneo ostavku

Fadilj Kajtazi kaže da je direktor koji je podneo ostavku u KIA-i imao problema sa upravljanjem komplikovanim sistemom.

"Imao je težak zadatak, postoji veoma složen sistem, tako da je bilo problema sa upravljanjem, direktor koji je dao ostavku to je učinio u teškoj političkoj situaciji u zemlji."

"Kosovska obaveštajna agencija ima oko 100 ljudi i nemoguće je da se upravlja malim budžetom."

"Mi imamo državu koja nas u velikoj meri ograničava."

"U Ustavu Srbije, Kosovo i dalje figurira kao njihova država."

"Srpska obaveštajna služba ima i vojsku i vladinu agenciju."

"Samo srpska obaveštajna služba ima budžet od milion evra i kada bi ukinuli takav budžet, to bi izazvalo velike poteškoće direktoru."

"On nije bio pod pritiskom zbog nekoliko zahteva sa kojima nije mogao da se suoči. Nemoguće je da, uz ovako mali broj osoblja – obezbedi zaštitu."

"Ne mislim da KIA nije uspešna, iako su rad službe pratili skandali. Dok nadležni organi daju dobre ocene KIA-i, ja ne mogu da kažem da nisu uspešni."

"Ali opet, sa druge strane, može se reći da je neuspešna (KIA), zbog ograničenog budžeta i suočavanja sa (problemom) osoblja – to je preteško." 

"Imamo službu koja napada ovaj prostor. Ta agenda je prošla kroz četiri generacije. To je masivna obaveštajna služba."

"Srbija ima stotine špijuna na Kosovu."

"Samo 90-ih negde oko 194 agenata je razotkriveno."

"Politika treba da zna jednu stvar, to nije dobro raditi političkom životu Kosova."

"Aktivnosti srpske tajne službe na Kosovu imaju ekonomski uticaj, verski itd."

"Ipak, trebalo bi da bude kulture bezbednosti unutar političkih aktivnosti kod bilo koga – bilo kod pozicije, ili opozicije."

"Predsednik nije bio u pravu – on je imao pravo da traži ostavku direktora, ukoliko bi se suočio sa lošim upravljanjem."

"Po strani ostaje srpska obaveštajna služba – svaki put kada sabotiraju našu državu, Rusi neće imati direktan pristup Kosovu, ali oni imaju veliku prohodnost u srpskim službama."

"Na vrh AKI-ja mora da dođe osoba koja zna posao malo dublje i bez namere da odbije posvećenost poslu, kao što je to bio slučaj do sada."

"Ali, na vrhu AKI-ja mora da bude i osoba koja ima šire znanje o ovoj oblasti."

"Nije isti posao policajaca i obaveštajnih službi. Rad obaveštajne službe ima više dimenzija," zaključio je Kajtazi u emisiji "Poslednji čas", televizije Kljan Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.