NKEU: Bisljimi etiketira organizacije civilnog društva, zahtevamo da to osudi kosovska vlada, EU, Kvinta

Delegacija Nacionalnog konventa o EU i Srba sa Kosova
FOTO: Dragiša Mijačić X mreža

Etiketiranje organizacija civilnog društva od strane Bisljimija je protivno duhu dijaloga, suprotno evropskim vrednostima i demokratskim principima, reagovala je Radna grupa Nacionalnog konventa o EU, nakon jučeršnjih kritika iz Prištine.

Članovi Radne grupe NKEU za poglavlje 35 i delegacija Srba sa Kosova boravili su ove nedelje u Briselu.

Tamo su se sastali sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i drugim evropskim zvaničnicima, a kako bi ih upoznali sa izazovima sa kojima se susreće srpska zajednica na Kosovu.

Lajčak se potom oglasio na društvenoj mreži „X“ navodeći da je sastanak bio veoma koristan.

U međuvremenu je usledila reakcija zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija, koji je kritikovao Lajčaka, ali i delegaciju koja se sastala sa njim, navodeći da je reč o nevladinim organizacijama sa Kosova koje se, tvrdi, „aktivno i otvoreno zalažu protiv integracija Srba u kosovske institucije“.

Istom porukom oglasilo se zasebno i Samoopredeljenje, koje je na mrežama kroz infografiku objavilo Bisljimijevu poruku, a uz nju poručilo da je Lajčak primenio „nepravedan“ i „ne-neutralan“ pristup procesu normalizacije.

Jedna od članica delegacije Srba sa Kosova, Jovana Radosavljević, komentarišući navode Bisljimija juče je za KoSSev kazala da se radi o ustaljenom pritisku na civilno društvo i medije.

Dan kasnije oglasila se i grupa Nacionalnog konveta o EU, u sličnom tonu kao i Radosavljević, odnosno uz poruku da je „etiketiranje organizacija civilnog društva protivno duhu dijaloga, suprotno evropskim vrednostima i demokratskim principima.

Tvrde da je Bisljimi načinio potez „koji mora biti osuđen od strane Vlade Kosova, Evropske unije i zemalja članica Kvinte“.

Sa druge strane, naveli su da Radna grupa za Poglavlje 35 aktivno radi na praćenju, unapređenju i promociji procesa dijaloga o normalizaciji, kao i na pomirenju između albanske i srpske zajednice.

„Mi ne gledamo na Dijalog kao na rivalstvo između dve neprijateljske strane već kao na proces koji treba da omogući trajni mir, bolji život za sve ljude bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost, kao i prosperitet za ceo region. Rad Radne grupe je otvoren za javnost, a koristi od naših rezultata imaju svi učesnici u dijalogu, uključujući i gospodina Bisljimija“, naveli su u saopštenju.

Poručuju da je NKEU mreža organizacija civilnog društva koja je nezavisna u svom radu, i ne predstavlja stavove bilo kojih državnih organa, bilateralnih ili međunarodnih organizacija.

Pročitajte još:

Radosavljević na Bisljimijeve prozivke: Činjenica da smo morali u Brisel pokazatelj da vlada u PR ne prihvata Srbe kao politički faktor

Bisljimi i Samoopredeljenje o Lajčakovom sastanku sa Srbima u Briselu: Nepravedno i nije neutralno

Delegacija Nacionalnog konventa o EU i Srba sa Kosova u Briselu o položaju srpske zajednicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.