Hovenijer: Netačno da trenutna situacija nije uticala na odnose Kosova i SAD, zabrinut sam i frustriran

Odbijanje kosovske vlade da uvaži zahteve SAD-a u vezi sa primenom uredbe Centralne Banke Kosova uticalo je na odnose Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, poručio je danas iz Prištine, američki ambasador, Džefri Hovenijer. Kaže da „bilo koje sugestije da je suprotno ukazuju na fundamentalno nerazumevanje“. Za kosovsku vladu imao je dva zahteva, čija je suština da se uspostavi procedura u skladu sa Uredbom CBK-a, ali i standardima EU o slanju novca iz Srbije, a da se pre uspostavljanja ove procedure regulišu privremene odredbe kako bi Srbija nastavila da finansira neophodne socijalne usluge, zdravstvo i školstvo. 

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, održao je danas konferenciju za štampu.

Hovenijer je podsetio na prekjučerašnju izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajana Uredbi Centralne banke Kosova, odnosno zahtevima SAD-a o rešavanju novonastale situacije, navodeći da je on „poslao jasnu poruku“.

„Ja sam poslao jasnu poruku, naša ambasadorka u Ujedinjenim Nacijama je takođe poslala i te kako jasnu poruku. Ponoviću, SAD su izuzetno zabrinute zbog načina na koji se primenjuje Uredba. O tome smo pričali javno i privatno“, kazao je Hovenjer.

Ponovio je da SAD nemaju ništa protiv toga da Priština uredi finansijski sektor, niti da se bori protiv finansijskog kriminala, uključujući i pranje novca, te da ne osporavaju Ustav Kosova ili vlasti Centralne Banke.

„Međutim, u više navrata smo tražili od Vlade Kosova da se odloži primena uredbe zbog toga što je neophodno da se uradi mnogo toga u fazi pripreme, pogotovo u pogledu uticaja Uredbe na ugrožene pripadnike manjinskih zajednica“, kazao je.

Dva zahteva

Hovenijer ujedno otkriva da su kosovskoj vladi izneli dva zahteva.

„Mora da postoji procedura da Srbija šalje novac u skladu sa Uredbom CBK, standardima EU i praksama dobrog upravljanja. O uspostavljanju te procedure mora da se razgovara u dijalogu EU. Tražimo od Kosova i Srbije da budu konstruktivni“, prvi je zahtev.

Drugi zahtev koji su izneli je da je neophodno da postoje privremene odredbe, dok se radi na upostavljanju ovih procedura.

Te odredbe bi „omogućile Srbiji da nastavi da finansira neophodne socijalne usluge. To uključuje penzije, isplate samohranim roditeljima… Do sada nije bilo napora da se ovo dogodi na privremenoj osnovi“, naglasio je Hovenijer.

Nije tačno da situacija nije uticala na odnos SAD i Kosova

Osvrnuo se ponovo na nedavnu izjavu O’Brajena, navodeći da žali što mora da ukaže na „vrlo jasne i oštre tonove“.

„Tražio je partnerstvo sa Vladom Kosova u vezi sa ovim pitanjem. Izrazio je žaljenje zbog toga što Kurtijeva vlada nije odgovarala na naše zahteve i jasno je naznačio da, citiram – ‘ukoliko Kurti neće da nas tretira kao partnere, to dovodi u pitanje koliko možemo ovu vladu smatrati partnerom“.

Nakon ove izjave pomoćnika američkog državnog sekretara kosovski premijer Aljbin Kurti, kazao je da odnosi sa Sjedinjenim Državama nisu ugroženi.

Bez preciziranja na koje konkretno izjave misli, Hovenijer je danas kazao da je zabrinut zbog toga što se nakon intervjua O’Brajena sugeriše da trenutna situacija nije uticala na odnos Kosova i SAD.

„Biću jasan, to nije tačno“, naveo je Hovenijer.

Navodi i da je O’Brajen kazao je da je ova situacija uticala na kvalitet partnerstva dve vlade.

„Bilo koje sugestije da je suprotno ukazuju na fudamentalno nerazumevanje ili pogrešno predstavljanje značaja koje imamo u rešavanju ovog problema, na način kojim se odgovara na naše zabrinutosti i važnije, da se uradi na način koji osigurava nastavak podrške ugroženim ljudima iz kosovskih manjinskih zajednica“, naveo je Hovenijer.

Naglašava da je zabrinut, pa čak i frustriran zbog toga što kosovska vlada nije poslušala zahteve SAD o odlaganju primene uredbe.

Bilo koje sugestije da su ‘stvari ok’ i da smo u tišini svi saglasni, nije tačno. Zabrinuti smo i frustrirani i mislim da ton O’Brajena to i te kako pokazuje

Hovenijer je naglasio da je retkost da američki zvaničnik u SB UN bude kritičan prema Kosovu, i da pomoćnik sekretara SAD to isto učini.

„To već ukazuje na problem, mi ne želimo da budu ovakve okolnosti“, dodao je Hovenijer.

Naglašava da su osim SAD i drugi partneri izrazili „jasnu brigu“.

„Mislim da nije pametno da kosovska vlada ne reaguje na te zabrinutosti i moram da kažem da je naš utisak da se upravo to sada dešava“, podcrtao je.

Nadam se da će se ponašati u skladu sa onim što zahtevamo, ne mogu da govorim o merama

Hovenijer ponavlja da SAD traže odlaganje izršenja uredbe CBK.

„Nadam se da će vlada poslušati naš savet i umesto da samo kažu da o tome razgovaraju sa nama, da se ponašaju u skladu sa onim što zahtevamo. To je naše očekivanje za partnerstvo“, naveo je Hovenijer.

Upitan da li će biti posledica za Prištinu, odnosno da li postoji mogućnost uvođenja mera, Hovenijer je kazao da nije u poziciji da o tome govori.

„Ali reći ću, kao što je Džim O’Brajen rekao. Nadamo se da će Kurtijeva Vlada da se uključi na način na koji to rade partneri u rešavanju ovog pitanja zajednički, a ne da preduzima jednostrane poteze“, kazao je Hovenijer.

Znam da bi neko želeo da se o tome ne razgovara u dijalogu, ali mi to očekujemo

Upitan o navodima koji se mogu čuti u Prištini da se se pitanje dinara neće rešavati u dijalogu, Hovenijer poručuje da se „time pogrešno predstavlja situacija“.

„Ukoliko će ovo da funkcioniše, Srbija takođe treba da se usaglasi sa načinom funkcionisanja. Mehanizam za razgovor je dijalog EU. Mi smo rekli, EU je to rekla… Jasno mi je da bi neki ljudi želeli da je drugačije, ali vam kažem kako jeste i šta očekujemo“, kazao je Hovenijer.

Opširnije o uredbi Centralne banke Kosova kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, čitajte na našoj tematskoj stranici:
DINAR



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.