Salijević o položaju Roma – ljudska prava kroz moje pero

Gazmen Salijević
FOTO: Gazmen Salijević/Fejsbuk

Ljudska prava su temeljni set principa i sloboda, igraju ključnu ulogu u zaštiti dostojanstva i slobode svakog pojedinca. Sve je to lepo, ali nije tako u mom slučaju i slučaju mog naroda, piše romski aktivista sa Kosova, Gazmen Salijević. Navodi da su se Romi kroz istoriju „mnogo opekli i propatili“, te da za njih važe selektivna prava.

„Za nas, nema celina, nama daju ono što ostaje ili ono što nekome nije zanimljivo. E, to su ludačka prava sa gledišta Roma i romskog naroda… Nama i nisu potrebna prava Roma. Mi tražimo ljudska prava“, navodi ovaj aktivista. 

U nastavku prenosimo tekst Gazmena Salijevića.

Ljudska prava su temeljni set principa i sloboda koji svakom pojedincu pripadaju samo zato što je čovek.

Ona igraju ključnu ulogu u zaštiti dostojanstva i slobode svakog pojedinca, bez obzira na pol, boju kože, veroispovest, jezik ili bilo koji drugi faktor.

Ovo stoji u univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima usvojenoj još davne 1948. godine.
I lepo je to. To su neki temelji moderne demokratije na kojima se grade društva. I to su vam standardi za sve nas ljude ove planete… Nadam se!?

Kažem ja, sve je to lepo, ali ne u mom slučaju i slučaju moga naroda.

Kroz istoriju smo se mi, Romi, mnogo opekli i propatili. O nama još uvek nema detaljnih infomacija koliko nas je nestalo u velikom ratu, a i u drugom Svetskom ratu…

Čudna je istorija. A kažu da se istorija ponavlja.

Za nas postoje selektivna prava. Za nas, nema celina, nama daju ono što ostaje ili ono što nekome nije zanimljivo. E, to su ludačka prava sa gledišta Roma i romskog naroda.

Kada treba da se zaposlimo, onda kažu da nismo dovoljno kvalifikovani. A kada imamo kvalifikaciju – onda su mesta popunjena.

Možemo da pevamo ili budemo zabavljači. Polako nam i to uzimaju… ali neka, možda mi Romi nismo toliko materijalno bogati, ali duhovno smo jako bogati.

Samo nam uzimajte! No nama i nisu potrebna prava Roma. Mi tražimo ljudska prava. Zar mnogo tražimo od Vas?!

No ‘ajde, nastavimo da pričamo o pravima. Ovde na Kosovu postoji floskula gde govorimo o ovome, i da, na papiru je sve odlično, ali u realnosti je problem. Zakoni i prava su idealni, ali imamo problem sa implementacijom.

Huston we have a problem!

Malo nas ima, a i dalje imamo ozbiljne pobleme. To su problemi infrastrukture, obrazovanje…

Ponekad ima puno problema, ali malo rešenja. A nije do nas, nije da ne želimo da hodamo asfaltom, imamo osvetljene ulice, živimo normano kao sav svet. Ali…

Hajde da pričamo zašto su važna prava!

Važna su iz nekoliko razloga. Prvo, garantuju osnovna prava i slobode pojedinca, poput prava na život, slobode izražavanja, prava na pravično suđenje itd.

Ova prava čine osnovu za pravedno i demokratsko društvo. A nama Romima i ovo je važno! Jer nama kada oduzmeš slobodu, ali ne ovu slobodu o kojoj vi (ne)Romi govorite, jer nama je SLOBODA osmeh i pravo da se radujemo, da ne brinemo puno za sutra, pravo na dostojanstvo. To dostojanstvo koje su nam delimično oduzeli u Holokaustu, Jasenovcu ili Sajmištu.

Tada su pokušali da nam uskrate pravo na dostojan život. No ja često govorim, nisu mogli da nas unište u tim zloglasnim kampovima smrti, neće ni sada ovim novim modernim metodama – gde ti jednom rukom daje koru hleba, a drugom rukom ti udara šamar.

E, to mi tako vidimo u ovom ludilu demokratije i ljudskih prava, o kojim govori međunarodna konvencija. Nama Romima je stalo do istih, da se borimo, govorimo o tome.

Ali takođe se često pitamo da li je ovo još jedna šarena laža… A kažu, u laži su kratke noge.

Tako da od 1999. nama govore o pravima, o integraciji, govore o tome kako će sutra biti bolje, a i jeste bolje. Evo najavljuju proleće usred februara meseca. Za nas je to nada, da ćemo lakše izaći iz ove tmurne zime, tmurnog vremena.

I danas se govori o pravima zajednice i pravima na život!

I na samom kraju, dok je ljudi biće i prava. Biće i nas da govorimo i borimo se za dostojanstven život u kome možemo koračati podignutih glava!Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu ili potvrdite da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.