Nijedan zatvorenik u Severnoj Mitrovici nije zaražen virusom korona

COVID-19 za kosovo korona virus
Foto: KoSev, Ilustracija

Nijedan zatvorenik pritvorske jedinice u Severnoj Mitrovici nije zaražen koronavirusom, potvrdio je Zdravstveni sektor za zatvore pri kosovskom Ministarstvu zdravstva.

„Od 56 testova koje je danas izvršio NIJZK-a u zatvoru u Mitrovici, gde su svi zatvorenici bili testirani, svi su bili negativni“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Kako navode, ovo​ još jednom dokazuje da se, uprkos činjenici da su u ovom periodu nekoliko čuvara i jedan medicinski tehničar bili zaraženi, potpunom primenom zaštitnih mera na radu i disciplinom u ovom periodu, sprečilo širenje zaraze među zatvorenicima.

Poručuju da će sektor zdravstva za zatvore pri Ministarstvu zdravstva u saradnji sa Kosovskim institutom za javno zdravlje i Korektivnom službom Kosova ispitati kontakte svih zaraženih zatvorskih čuvara i medicinskog tehničara u cilju lokalizacije infekcije, sprečavanja širenja zaraze u zatvoru i u porodicama zaraženih osoba.

Podsetimo, ovog ponedeljka potvrđen je još jedan slučaj koronavirusa u Severnoj Mitrovici. U pitanju je zdravstveni radnik u Pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici koja funkcioniše pri kosovskom sistemu, a zbog čega je i uzorak ove osobe poslat u Prištinu, na testiranje.

Već sledećeg dana potvrđena su još dva slučaja koronavirusa u Severnoj Mitrovici od strane kosovskog instituta, dok je potom direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, saopštio da su ukupno tri radnika ove ustanove zaražena koronavirusom.

Tada je u ovoj pritvorskoj jedinici boravila i ekipa iz Prištine koja je nad svim zaposlenim licima, kao i svim zatvorenicima, sprovela testiranje.

Prema podacima iz Prištine na Kosovu ima 126 zaraženih osoba koronavirusom međutim,  to su podaci u koje se ne ubrajaju zaraženi koje registruju srpske zdravstvene institucije preko rezultata sa Torlaka i od danas sa kraljevačkog Instituta za veterinu.

Pročitajte još:

Priština: Još jedan slučaj koronavirusa na Kosovu

Đurić potvrdio: Preminuo pacijent sa Severa Kosova u KBC Niš

Krizni štab KM: Ukupno pet zaraženih virusom korona u Mitrovici, sedam u srpskim sredinama

Još jedna osoba zaražena virusom korona na Severu Kosova, stižu epidemioloziPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.