Stanovnici Dubnice protestuju, traže ukidanje karantina

stanovnici Dubnica protest
FOTO: Gazeta Express

Stanovnici sela Dubnice organizovali su protest, zahtevajući od Prištine da ukine meru karantina zbog toga što, kako tvrde, u ovom selu nema više zaraženih koronavirusom, prenosi Gazeta Express.

U Janjevu ukinut karantin

Tri sela u opštini Podujevo nisu jedina koja su stavljena u karantin. Janjevo je bilo jedno od njih. Međutim, kako prenosi RTK2, ova mera je nedavno ukinuta.

Selo je stavljeno pod karantin nakon što je 19. marta ustanovljeno prisustvo osobe zaražene korona virusom. Kako je tada saopšteno, pozitivan slučaj iz Janjeva je muškarac starosti 46 godina koji se 11. marta avionom vratio iz Berlina

Međutim, sada kada je ova mera ukinuta, život u Janjevu se normalizuje. Na ulicama je više ljudi, koji kažu da im ne nedostaju osnovne životne namirnice, dok, prema pisanju RTK2, mali broj meštana nosi zaštitne maske i rukavice.

Protest je održan ispred pripadnika Kosovske policije koji se nalaze na ulazu u to selo, a koji su ujedno zahtevali otvaranje puta Dubnica-Podujevo.

Selo Dubnica nalazi se u opštini Podujevo. Donja i Gornja Dubnica, kao i selo Lauša stavljena su 15. marta u karantin nakon što je jednoj osobi koja se prethodno vratila iz Italije, potvrđen koronavirus, a nekoliko dana i za još dvoje njegovih rođaka.

Stanovnici ovih sela više puta su se žalili da se uvođenjem mere karantina samo stvara panika, zahtevajući izmenu mere – usled čega bi im bilo omogućeno da izađu u hitnim slučajevima.

Prištinska Gazeta Express piše da su meštani ujedno koristili alternativne puteve kako bi se snabdevali lekovima i osnovnim potrepštinama.

Zamenik gradonačelnika Podujeva, Nedžmi Rudari (Nexhmi Rudari), ujedno je apelovao na Prištinu da im pomogne, jer „resursi nisu dovoljni da bi se izborili sa situacijom“, preneo je tada Kljan Kosova.

Pročitajte još:

Selo Dubnica u opštini Podujevo izolovano, traže pomoć vlade

Da li se stanovnici Kosova više plaše da će ostati bez hleba ili od korona virusa?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.