Đurić potvrdio: Preminuo pacijent sa Severa Kosova u KBC Niš

Korona Beograd Infektivna klinika
Foto: N1

Pacijent koji je u nedelju prebačen sa KBC Kosovska Mitrovica sa potvrđenim koronavirusom u KBC Niš, preminuo je. Na konferenciji za štampu u nedelju povodom prva dva potvrđena slučaja inficiranja koronavirusom, od kojih je jedan bio i sada već preminuli pacijent, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović tada je rekao da su oba pacijenta poslata „na nogama“ i da su bila u „dobrom stanju“, a da je kod ovog pacijenta upala pluća bila „jednostrana“.

Vest o smrti ovog pacijenta treći dan po prijemu u KBC Niš, potvrdio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

U pitanju je muškarac rođen 1973. godine, iz sela kod Brusa, ali dela opštine Leposavić, inače bubrežni bolesnik.

Milan Ivanović je prethodno potvrdio da je pacijent tri puta nedeljno dolazio na dijalizu u Kosovsku Mitrovicu, ali je ostao pri tvrdnji da su lekari postupili u skladu sa propisima, te da, čim su posumnjali na mogućnost zaraze, pacijenta su izolovali u posebnu sobu, na posebnom aparatu za dijalizu.

„Oba pacijenta su stabilno. Međutim, zbog preporuka Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje, oni se leče u regionalnim centrima. S obzirom na to da je naš regionalni centar KC Niš, iz tog razloga su oni zbog svake predostrožnosti upućeni na dalje lečenje tamo“, kazala je u nedelju infektolog, Danica Radomirović.

Nema drugih poznatih detalja, a kako nam je jutros rekao epidemiolog dr Aleksandar Antonijević, za kontakte sa medijima zaduženi su od danas isključivo opštinski krizni štabovi. Ova odluka prati odluku u Beogradu, da novinari informacije mogu da dobiju isključivo od Kriznog štaba.

Petoro je novoobolelih osoba u većinski srpskim sredinama, te je, prema Đurićevoj statistici, njih ukupno 9. Međutim, večeras je ovo drugačiji podatak od današnje potvrde iz Kriznog štaba Kosovska Mitrovica, koji je naveo da je ukupno 7 inficirano virusom do prepodnevnih sati.

Đurić je potvrdio i nezvanične informacije koje su u gradu poznate od sinoć: Ukupno je kod tri zaposlena u Pritvorskoj jedinici, koja funkcioniše u kosovskom sistemu, potvrđeno prisustvo virusa korona. Oni su testirani u Prištini.

Do sada je 23 radnika zatvora i još 18 građana testirano. I ovde se Đurićevi podaci razlikuju od podataka Kriznog štaba od jutros, koje su bile više: to je 32 u pritvoru i 20 građana, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje dostavljenim takođe Kriznom štabu, ispitan je 41 građanin od juče do prepodneva. Takođe, iz Kriznog štaba preneta je informacija dobijena sa infektivnog odeljenja u KBC Kosovska Mitrovica ranije danas, da je „stanje svih osoba pozitivnih na koronavirus stabilno“.

Uzorci se sada šalju u Institut za veterinu u Кraljevu. U Кosovskoj Mitrovici se u samoizolaciji nalazi oko 100 lica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.