Kurti: Tači odlučio da zaobiđe Ustav, „odgovoriću mu u ovo vreme virusa“

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, oglasio se nakon današnjeg poziva kosovskog predsednika, Hašima Tačija da mu dostavi ime mandatara za formiranje nove vlade. Predsednik je prekršio član Ustava 82.2, „odgovoriću mu  u ovo vreme virusa“, poručio je Kurti.

„Ono što je bilo neophodno, ali nije učinjeno je bilo kršenje. Predsednik je odlučio da zaobiđe član 82.2 Ustava Republike Kosovo koji se odnosi na situaciju posle uspešnog izglasavanja nepoverenja Vladi. Predsednik se ponaša kao da takoreći Vlada zavisi od Skupštine, ali on ne zavisi od naroda –  kao da su demokratski izbori sredstvo, ali ne i vrednost“, napisao je Kurti.

Članom 82 kosovskog Ustava reguliše se pitanje raspuštanja skupštine, dok se tačkom dva ovog člana navodi da ukoliko za raspuštanje Skupštine glasa dve trećine poslanika, raspuštanje se vrši
na osnovu dekreta Predsednika Kosova.

Podseća da se predsednik juče i danas sastao sa liderima svih parlamentarnih stranaka pa da je tek onda zatražio od Samoopredeljenja da predloži kandidata za premijera.

„Dakle, predsednik nije neutralan, ima političke interese i lične namere, iako je trebalo da bude nepristrasan i proceduralan. Nekako želi da veruje da se 25. mart 2020. godine dogodio bez 3. februara 2020“, poručio je Kurti.

Kaže da će odgovoriti presedniku u odgovarajućem trenutku.

„Kako god, mi ćemo odgovoriti, u jednom pogodnom trenutku, u ovo vreme virusa“, napisao je Kurti.

Podsetimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, nakon završenih konsultacija sa političkim strankama o sastavljanju nove vlade uputio je zvanični poziv kosovskom premijeru u ostavci da dostavi ime mandatara, s obzirom na to da je njegova stranka pobedila na prošlogodišnjim parlmantarnim izborima.

I dok danas Kurti tvrdi da će da odgovori Tačiju, iz Samoopredeljenja su nakon prošlonedeljne najave o konsultacijama više puta saopštavali da se protive formiranju nove vlade, savetujući Tačija da „ne traži nova imena, već da razmišlja o novim izborima“ nakon što se završi pandemija koronavirusa.

Sa druge strane, većina parlamentarnih stranaka čiji su se lideri sastali sa Tačijem, ne računajući Srpsku listu i AKR Bedžeta Pacolija, koji trenutno nije na Kosovu, složile su se da nije vreme za nove izbore, već za novu vladu.

Pročitajte još:

Tači traži od LVV mandatara za formiranje nove vlade

Drugi dan konsultacija: Partije saglasne da nije vreme za nove izbore, Srpska lista se nije oglasila

Kurti nakon sastanka sa Tačijem: Posle izglasavanja nepoverenja, idemo na nove izborePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.