Petković odgovorio na kritike u kosovskoj skupštini: Kurti urušava dijalog

Foto: Petar Petković/Kancelarija za KiM

„Ponovljenim pretnjama o uvođenju nekakvog reciprociteta prema zvaničnom Beogradu, Aljbin Кurti direktno urušava dijalog i sve ono što je u sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu“, ubrzo nakon govora kosovskog premijera u skupštini oglasio se Petar Petković.

Kosovska vlada „još uvek nije odustala od uspostavljanja reciprociteta sa Srbijom“, kazao je Kurti na sednici kosovskog parlamenta povodom 100 dana vlade koja je u toku sa podnevnom pauzom. Sa ovim pitanjem postupaju pažljivo, kaže kosovski premijer, jer prema njegovim rečima, ne žele da to propadne.

Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na КiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto, podsetio je Petković u saopštenju za medije.

A na istoj sednici kosovske vlade u Prištini, koja je u toku, kosovski ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia) saopštio je da će hiljadu testova za utvrđivanje inficiranja koronavirusom koje je Srbija donirala Kosovu u aprilu prošle godine, biti uskoro uništeno.

„Biće tretirani kao svi lekovi bez roka. Oni će biti uništeni čim pre“, kazao je Vitija, odgovarajući na poslaničko pitanje PDK.

„Ovakve neodgovorne izjave predstavljaju nastavak njegove otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela, a dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Кovid-19 koje im je donirao Beograd“, sada navodi Petković.

Istovremeno, Kurtija srpski zvaničnik optužuje za „bestijalni napad“ na inicijativu “Otvoreni Balkan” i navode da on „još jednom pokazuje svu svoju političku kratkovidost i zaglavljenost u prošlosti“.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), kazala je na istoj sednici u Prištini da Otvoreni Balkan za cilj ima stvaranje superiornosti Srbije, što je, kako je rekla, Srbija uvek zloupotrebljavala i zlostavljala druge.

Kusari-Ljilja je na današnjoj sednici Skupštine Kosova rekla da je poređenje minišengena sa Evropskom unijom netačno i obmanjujuće, te da je Vučić prepakovao ideju minišengena sa novim imenom Otvoreni Balkan.

„Za sve one koji danas pokušavaju da opravdaju ideju u čijem je središtu Srbija, koja svojim građanima uskraćuje samo zato što su Albanci – pravo da žive u toj zemlji, istoj Srbiji koja stalno krši i ometa subjektivitet Kosova na međunarodnom planu, i ista Srbija koja kupuje oružje i bespilotne letelice od Rusije, negira genocid u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, za koju se odmah i čudno poveruje da neguje ideju otvorenog Balkana, zajedničku ideju“, kazala je Kusari-Ljilja.

Više je nego jasno da u Prištini ne postoji sluh ni za jednu inovativnu političku ideju ukoliko ima bilo kakve veze sa Beogradom i da je jedina politika kojom se Priština vodi ogoljena mržnja, pretnje i ucene, odgovorio je sada Petković.

„Nažalost, robujući nazadnim politikama koje region vraćaju decenijama unazad, Кurti nanosi ogromnu štetu svim ljudima koji žive na prostoru Кosova i Metohije i kojima je pre svega potreban ekonomski napredak i boljitak, borba sa Кovidom 19 i drugim izazovima, a ne spaljivanje testova, uvrede i pretnje“.

„Zato bi Кurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog, posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština“, zaključio je u saopštenju za medije Petar Petković.

U toku je sednica kosovske skupštine o 100 dana vlade, trenutno je pauza do 15:30. O tome šta se dogodilo do sada čitajte u:

Nije uspeo izbor tri člana „Nezavisne komisije za medije“, na udaru kritika zbog netransaprentnosti

Vitija: Čim pre uništićemo 1000 PCR testova iz Srbije

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne; Kusari-Ljilja: Otvoreni Balkan papirna kula koju će srušiti srpski hegemonistički duhPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.